Wetenschap & Techniek

Groot onderzoek naar plastic in waterdieren

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot onderzoek naar plastic in waterdieren

Het zijn beelden die we met regelmaat in de media zien: vogels met magen vol plastic. Maar kan een watervlo of libelle ook plastic binnenkrijgen? Wat doet dat plastic dan met ze en hoelang blijft het in hun lichaam? In Vroege Vogels vertelt Martina Vijver, hoogleraar ecotoxicologie hoe zij antwoorden hoopt te krijgen in haar Levend Lab.

Microplastic in waterdieren

Het Levend Lab van Martina Vijver ligt in Leiden en hier doet zij al jarenlang proeven met stoffen die grote invloed hebben op ons ecosysteem, zoals bijvoorbeeld landbouwgif. En nu is het tijd voor een groot onderzoek naar de invloed van nano- en microplastics op het leven van waterdieren.

Onderzoek microplastic

“Het meeste onderzoek dat gedaan wordt naar deze kleine stukjes plastic in ons milieu, wordt gedaan in laboratoria. Dat houdt in dat ze dan kijken hoe een mossel reageert als er plastic in zijn lichaam komt. Heel belangrijk maar wij gaan het juist bekijken in een levende setting. In sloten, waar alles door elkaar krioelt, elkaar opeet, het plastic vast gaat zitten aan algen. Kortom zoals het er echt aan toe gaat”, aldus Martina Vijver.

Kern van europium

Martina Vijver heeft een manier gevonden om het plastic terug te vinden, ook al wordt het afgebroken in het lichaam. Ze heeft in de nano- en microplastics een kleine kern van europium (Eu) gestopt, waardoor het plastic te herleiden valt. Dit metaal is geen lichaamseigen stof bij waterdieren en zal dus, indien aangetroffen, afkomstig zijn van de proef.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie