Onderzoek
NOSNTR

Wat doen kleine plastic deeltjes met baby's?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doen kleine plastic deeltjes met baby's?

Baby's die met een plastic fles worden gevoed, kunnen dagelijks miljoenen microdeeltjes plastic binnenkrijgen. Dit is volgens Ierse wetenschappers veel meer dan dat eerder werd gedacht. Daarom willen de Ieren dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van deze piepkleine plastic deeltjes op het menselijk lichaam. Want dat is nu nog niet duidelijk.

"Het blijft heel lastig om er grote conclusies aan te verbinden", zegt Prof. dr. Dick Vethaak, ecotoxicoloog van het kennisinstituut Deltares en hoogleraar aan de VU Amsterdam in Nieuws en Co. "Wat we wel weten is dat we als mens heel breed worden blootgesteld aan dit soort kleine deeltjes. Niet alleen in onze voeding, maar ook uit de lucht."

Het schadelijkst zijn de kleinste plasticdeeltjes. De grotere deeltjes worden volgens Vethaak uitgepoept, maar de kleinere vormen meer gevaar. "Eigenlijk zouden we nog kleiner moeten kijken naar de plastic nanodeeltjes. Dat zijn deeltjes die zo groot zijn als een virus."

Kleinste deeltjes

Maar onderzoek is moeilijk, zegt Vethaak. "We hebben nog niet de juiste methodes om de kleinste deeltjes te vinden in het milieu of de mens."

Wat belangrijk is om te onderzoeken, is hoe gevaarlijk die kleinste deeltjes zijn voor het lichaam. "We hebben geen enkel idee of deze deeltjes, die in principe de membranen van de longen en darmen kunnen passeren, zich ophopen in de organen en daar schade kunnen berokkenen."

"Als je niet weet of dit soort deeltjes inderdaad aanwezig zijn in het lichaam, dan kun je ook heel lastig uitspraken doen over de gezondheidsrisico's." Volgens Vethaak is de onderzoekswereld al wel bezig met het ontwikkelen van de onderzoeksmethodes, maar zal er snel meer onderzoek naar moeten worden gedaan. In Nederland loopt er sinds een jaar al een onderzoek.

Groeiend plasticprobleem

"Het probleem zal de komende jaren alleen nog maar groter worden. We zijn voorlopig nog niet van het plasticprobleem af, door al het plastic afval en de plastic producten." Daardoor komen er alleen nog maar meer kleinere deeltjes. "De verwachting is dat als we niets doen, de concentratie in het milieu en voeding alleen maar zal toenemen", zegt Vethaak.

Om de risico's voor baby's kleiner te maken, adviseren onderzoekers bijvoorbeeld om babyvoeding op te warmen in een pannetje en pas in een flesje te doen als het afgekoeld is. Ook opwarmen in de magnetron, raden onderzoekers af.

N&C Babyflesjes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie