Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom je hulp vraagt aan een robot - en niet aan je familie

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je hulp vraagt aan een robot - en niet aan je familie

Mensen vragen soms eerder hulp aan een pratende robot, dan aan hun eigen familie. Dat blijkt uit proeven met de pratende zorgrobot Tessa.

Kun je een gesprek voeren met een robot?

Ontwerper Wang Long Li, de geestelijk vader van Tessa, legt bij Focus uit hoe dat kan. Tessa is primair bedacht voor dementerende ouderen, en die blijken Tessa te ervaren als een maatje, aldus Li. Die mensen hebben vaak hun hele leven al gezorgd voor anderen. Daardoor vinden ze het moeilijk om nu zelf om hulp te vragen. Maar als Tessa een suggestie voor zorg doet, pakken de ouderen dat vaak sneller op dan wanneer een familielid dat doet. Dat familielid willen ze niet bezwaren, een barrière die ze bij Tessa niet ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tessa is feitelijk gewoon bedoeld als een soort pratende agenda. "Ze kan mensen consistent voorbereiden op dingen die gaan gebeuren, en haalt daarmee een stukje onzekerheid weg. Dat kan mensen activeren", aldus Li. "Soms arriveert bijvoorbeeld de thuiszorg terwijl iemand nog zit te eten. Niet alleen wordt de oudere dan onaangenaam verrast, het kost ook tijd." Door mensen tijdig te waarschuwen voor zo'n bezoekje, kan Tessa dergelijke situaties voorkomen. Ook kan ze mensen helpen herinneren hun medicijnen in te nemen, of een stukje te gaan lopen.

Aan de haal met een robot

De omgang met Tessa laat zien dat acceptatie van robots relatief makkelijk kan gaan. Dat werd ook duidelijk toen een andere ontwerper, Lucas Steenhuis, een robot afstuurde op het publiek van het Lowlands-festival. Zijn robot was een soort tot leven gewekt museumstuk, bedoeld om de kloof tussen musea en jongeren te overbruggen. En met succes, kun je in onderstaand fragment horen. De bezoekers nodigen de robot zelfs uit om met ze op pad te gaan.

Kun je een gesprek voeren met een robot?

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie