Wetenschap & Techniek

Illegaal handelsnetwerk in babychimpansees ontdekt door BBC

foto: nl.123rf.com/ lewzstockfoto: nl.123rf.com/ lewzstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Illegaal handelsnetwerk in babychimpansees ontdekt door BBC

[NTR] De hoeveelheid geld die in illegale dierenhandel omgaat is vergelijkbaar met die van de handel in wapens en drugs. Nieuws en Co sprak met Pieter Mohr van Wilfdlife Justice over hoe hij met zijn organisatie deze handel tegen gaat. En de BBC bracht na maandenlange voorbereiding een groot winstgevend smokkelnetwerk in babychimpansees in kaart.

Aanpak stroperij en illegale dierenhandel

Het onderzoeksteam van de BBC deed zich voor als een in chimpansees geïnteresseerde Indonesische klant. Zo kon de omroep in contact komen met een jonge smokkelaar uit Guinea (Afrika). Op vraag van de BBC stuurde de dealer videobeelden door van een babychimpansee die hij ter beschikking had. Daarmee konden Interpol en de Ivoriaanse recherche na een bloedstollende speurtocht de verblijfplaats van de dealer en een aantal van zijn handlangers in Abidjan (Ivoorkust) lokaliseren.

Naast de babychimpansee zelf - die met een luier aan in een houten hok zat - vond de politie mobieltjes en laptops met zeer waardevolle informatie over een groot internationale netwerk van apensmokkelaars.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De klanten zijn doorgaans commerciële dierenparken of mensen met een groot vermogen. Veel van hen bevindinen zich in de Arabische golfstaten, China en Zuid-Oost Azië bevinden. Maar met steden zoals Mallorca en Istanbul heeft ook Europa twee eindbestemmingen.

Handel in babychimpansees: ver van onschuldig

Om een babychimpansee uit het wild te krijgen moorden de stropers standaard de volwassen exemplaren van de familie uit. (Dat cijfer ligt doorgaans rond de tien chimpansees.) Zo ondervinden de stropers geen enkele weerstand wanneer ze de baby meenemen en verdienen ze bovendien een aardige cent aan de verkoop van apenvlees.
Hoewel de baby’s schattig ogen moet de eigenaar voor de aankoop en het onderhoud van het dier een flinke duit in het zakje doen. En terwijl een chimpansee wel 45 jaar kan worden, blijft die schattigheid natuurlijk niet duren. Bovendien raken vele gevangen babychimpansees getraumatiseerd doordat tijdens de jacht de moeder gedood werd. Dit trauma kan eveneens de oorzaak zijn van gedragsproblemen later, terwijl chimpansees fysiek hele sterke dieren zijn. Het is daarmee niet verbazend dat ze geen ideale huisdieren zijn en vaak voor de rest van hun leven in een hok opgesloten zitten of zelfs gedood worden.
Wat gaat de BBC nu doen met bevrijde babychimpansee? Klik hier om het antwoord in het uitgebreidere artikel van De Kennis van Nu te lezen. De Kennis van Nu TV wijdt vandaag (19:20, NPO2) ook een speciale uitzending aan illegale dierenhandel.

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend
Ster advertentie
Ster advertentie