Waarom Usain Bolt een beetje scheef loopt
- Nieuws
- Waarom Usain Bolt een beetje scheef loopt
[NTR] Het WK in Londen begint om 20.00 uur met een voorronde van het koningsnummer, de 100 meter sprint. Alle ogen zijn vanzelfsprekend gericht op Usain Bolt, de huidige wereldrecordhouder, wereldkampioen én olympisch kampioen.
Door een rugblessure en het overlijden van een goede vriend is hij dit jaar nog nauwelijks in actie gekomen, maar zelf is hij er van overtuigd wederom de titel te pakken. Nog eenmaal, want Bolt heeft aangekondigd dat dit jaar zijn laatste zal zijn.
Waarom Usain Bolt een beetje scheef loopt
Met het blote oog is het eigenlijk niet te zien, maar wetenschappers ontdekten onlangs dat Usain Bolt een beetje ongelijkmatig loopt. Met zijn rechterbeen zet hij zo’n 13 procent meer kracht dan met zijn linker, en zijn linkervoet raakt met elke stap de grond ongeveer 14 procent langer dan zijn rechter.
Vreemd, want bewegingswetenschappers betogen dat een ongelijkmatige tred een loper afremt. Zou Bolt het wereldrecord nog scherper hebben kunnen stellen als hij gelijkmatiger zou lopen?
Onderzoekers kunnen dat laatste niet helemaal uitsluiten, maar het lijkt onwaarschijnlijk. De meest voor de hand liggende reden voor Bolts afwijkende manier van lopen is dat hij er de ongelijke lengte van zijn benen mee compenseert. Zijn rechterbeen is ruim een centimeter korter dan zijn linkerbeen, het gevolg van scoliose, een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Zijn ongelijke tred zou dus wel eens de optimale manier kunnen zijn om het maximale uit zijn lichaam te halen, denken wetenschappers.
Bolt heeft dus van zijn beperking zijn kracht gemaakt, zou je kunnen zeggen. En hoe.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Atletiek-verslaggever Andy Houtkamp doet op NPO Radio 1 verslag van het WK Atletiek van vrijdagavond 4 augustus tot en met zondagavond 13 augustus. Elke avond in Langs de Lijn En Omstreken geeft Jolanda Keizer haar analyse bij de verrichtingen van de Nederlandse atleten.