Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Groen licht voor virusremmer remdesivir door Europese medicijnautoriteiten

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Groen licht voor virusremmer remdesivir door Europese medicijnautoriteiten

De Europese medicijnautoriteiten hebben onder voorwaarden hun goedkeuring gegeven aan de virusremmer remdesivir. Het is het eerste middel tegen COVID-19 dat groen licht krijgt van de autoriteiten. Als de Europese Commissie ook akkoord gaat, kan het middel worden voorgeschreven aan patiënten met een longontsteking die extra zuurstof nodig hebben.

"We kennen deze virusremmer al en zagen eerder al positieve resultaten bij SARS. We hadden dus goede hoop dat dit medicijn ook zou werken op Codvid-19. Het is het eerste medicijn dat ingrijpt op het virus zelf", aldus Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in Nieuws en Co.

Liever luisteren?

Houdt het ook mensen uit het ziekenhuis?

Het herstel van deze groep patiënten duurt gemiddeld vier dagen korter als ze remdesivir krijgen toegediend. Ook neemt de kans op overlijden af. Daarnaast zijn de autoriteiten van mening dat de bijwerking van het middel inmiddels voldoende in kaart zijn gebracht. Die bestaan met name uit hoofdpijn, misselijkheid en (huid)uitslag. De goedkeuring geldt in eerste instantie voor een jaar.

De vraag blijft ondertussen of de virusremmer ook minder zieke patiënten kan helpen, en wellicht uit het ziekenhuis kan houden. Daarvoor bestaat op dit moment nog geen bewijs. Remdesivir remt de aanmaak van virusdeeltjes af, waardoor de virusinfectie zich minder snel ontwikkelt.

Verder onderzoek nodig

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat bij monde van voorzitter Ton de Boer weten blij te zijn met de eerste goedkeuring van een medicijn tegen COVID-19, maar benadrukt dat we er nog niet zijn. "Remdesivir is (...) niet hét medicijn dat je geneest van een corona-infectie. Daarom wordt er wereldwijd nog steeds verder onderzoek gedaan naar mogelijke medicijnen en vaccins tegen COVID-19," laat hij weten in een begeleidend persbericht.

Nog niet alle informatie uit de onderzoeken is bekend. Maar de autoriteiten zien op basis van de beschikbare informatie voldoende aanwijzingen dat de positieve effecten opwegen tegen de negatieve. De fabrikant moet uiterlijk aan het eind van dit jaar aanvullende informatie aanleveren. Vandaar dat de goedkeuring vooralsnog voor een jaar is.

Dexamethason

Dan is er ook nog de ontstekingsremmer dexamethason. Dat zou de sterfte van coronapatiënten die aan de beademing liggen met zo'n 30 procent verminderen. Nu blijkt ook dat dexamethason het grootste effect heeft bij mensen die aan de beademing liggen op de IC's. Toch zou Gommers het niet meteen aan alle coronapatiënten op de IC's geven:

"Dexamethason is een steroïde en dat gebruiken we niet in de acute fase zolang het virus nog actief is in het lichaam. Steroïden zouden de vermindering van het virus in het lichaam juist remmen. Want je hebt eigen afweer nodig om het virus te klaren in je lichaam. Vaak nadat het virus is afgenomen, zien we een overreactie van de inflammatie en die overreactie kan je afremmen met steroïden."

Toch zijn de bevindingen van de Britse onderzoekers wel waardevol volgens Gommers:

"Ze hebben wel iets moois gedaan. Ze hebben ruim 6000 patiënten die geen contra-indicatie hadden (4000 in de controlegroep, 2000 in de behandelgroep) dexamethason in een lage dosering gedurende tien dagen gegeven. Toen hebben ze gezien dat je uiteindelijk ook minder naar de IC ging en minder ziek werd. En dat is toch uitzonderlijk, want zo hadden wij het nooit ingezet. Het zou dus eventueel preventief kunnen werken en dat vind ik wel vernieuwend. We moeten nu kijken of het veilig is om dat medicijn in een bepaalde dosering te geven. Als je dan de combi zou mogen doen met remdesivir, dan zou je nog inventiever zijn."

In Nederland hebben we volgens Gommers momenteel te weinig besmettingen om de middelen gericht en relevant te testen, maar het kan van pas komen bij een eventuele tweede uitbraak.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie