Amerikaanse wetenschappers gebruiken 3D-printer voor maken kernreactor
- Nieuws
- Amerikaanse wetenschappers gebruiken 3D-printer voor maken kernreactor
Wetenschappers hebben een kernreactor ontwikkeld waarvan de kern uit een 3D-printer komt. De centrale moet in 2023 in werking treden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het nieuwe productieproces is bedoeld om in kortere tijd een betere en goedkopere reactor te kunnen bouwen, maar heeft ook andere voordelen. Zo kunnen tijdens het productieproces sensoren in de kern van de reactor worden toegevoegd. Daardoor kunnen de ingenieurs een beter beeld krijgen van wat zich in de kern afspeelt. In conventionele reactoren zijn dergelijke metingen alleen van buitenaf mogelijk.
Wat kun je allemaal 3D-printen?
Met een 3D-printer bouw je een product laagje voor minuscuul laagje op. In eerste instantie kwamen er vooral plastic spullen uit 3D-printers. Al snel kwamen er ook stenen en metalen producten uit, zodat je er reserveonderdelen voor auto's mee kon uitprinten, en zelfs hele huizen. Meer omstreden zijn de pistolen uit de printer. En nu is het al mogelijk om onderdelen uit te printen van een kernreactor, 'een van de meest extreme omgevingen op aarde die door de mens zijn gecreƫerd', zoals Wired het omschrijft.
Weinig vernieuwing
Producenten van kerncentrales staan vaak afwachtend tegenover vernieuwingen, al was het maar omdat ze de toch al torenhoge productiekosten niet nog verder willen opvoeren. Het gevolg is een gebrek aan innovatie en veel centrales die gebruik maken van verouderde technieken. Precies dat probeert het Oak Ridge National Lab met deze nieuwe productiemethode te doorbreken.
Kernenergie geldt als een omstreden energiebron. Tegenstanders benadrukken de gevaren bij een ongeluk en het kernafval, dat zeer lange tijd radioactief blijft. Voorstanders werpen tegen dat er bij kernenergie nauwelijks CO2 vrijkomt en de gevaren bij de nieuwe generaties reactoren een stuk kleiner zijn.
Jan-Leen Kloosterman kernenergie
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap