Ja, een zware en een lichte ster vallen even snel
- Nieuws
- Ja, een zware en een lichte ster vallen even snel
De meeste mensen denken dat het niet zo is, maar een zware en een lichte bal vallen toch echt even snel. Ook als ze heel zwaar of licht zijn, en ergens in het heelal hangen, blijkt uit nieuw onderzoek. Opnieuw een overwinning voor Einstein.
Ook bij extreem zware sterren krijgen Galileo en Einstein gelijk
Het is een van de beroemdste experimenten uit de natuurkunde. Laat een zware en een lichte bal gelijktijdig van een toren vallen, en ze zullen tegelijkertijd op de grond vallen. Dat voelt intuïtief altijd een beetje vreemd aan, maar Simon Stevin toonde het in de zestiende eeuw vanaf de Nieuwe Kerk in Delft aan dat het toch echt klopt.
Zelfs een kogel en een veertje vallen - ja, echt waar - even snel. Tenminste, als je de luchtweerstand kunt uitschakelen. In een vacuüm dus:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vallende ballen in de ruimte
Astrofysici van ASTRON en het Anton Pannekoek Instituut zijn nu nog een stap verder gegaan. In een astronomisch monsterproject keken ze hoe twee extreem zware sterren met een verschillende massa naar een andere extreem zware ster vielen. (Het gaat hier dus niet om vallende sterren, dat zijn meteoren die de dampkring van de aarde binnendringen)
De grote vraag: zouden de zwaartekrachtswetten die we kennen bij zulke dichte en zware objecten nog altijd gelden? Niet zo’n gekke vraag, want er gebeuren in het heelal zaken die we met ons huidig begrip van zwaartekracht niet kunnen verklaren. De supersnelle uitbreiding van het heelal is daar een voorbeeld van.
Slecht nieuws voor alternatieve theorieën
Het antwoord: ja, ook bij zulke zware objecten gelden de wetten. De huidige ideeën over zwaartekracht staan dus, ondanks de extreme omstandigheden, nog altijd als een paal boven water. De manier waarop de extreme sterren in een baan draaien kan perfect door de kromming van ruimte en tijd van Einsteins algemene relativiteitstheorie beschreven worden. Daarmee zijn vele alternatieve theorieën over de zwaartekracht van de baan – of om precies te zijn: nog minder waarschijnlijk geworden.
In dit filmpje leer je meer over dit onderzoek:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wil je meer weten over Einstein en zijn Relativiteitstheorie? Op NPO Focus lees en zie je er veel meer over.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap