Wetenschap & Techniek

China is hard op weg een ruimtevaartnatie te worden

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. China is hard op weg een ruimtevaartnatie te worden

[NTR] Het Chinese ruimtevaartprogramma: het land is bezig met een enorme inhaalslag. Er is bijna elke week wel een raketlancering en de bouw van hun eigen ruimtestation is in volle gang. Het land heeft veel mankracht en geld, en vormt daarmee een stevige concurrent voor de gevestigde ruimtemachten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

{podcast audio="124277" caption="#2 - De eerste date" }

In 2014 zette China als derde land ter wereld haar eerste zelfrijdende wagentje op de maan. Een geweldige prestatie. Vooral voor een land waarvan het ruimtevaartprogramma tot in begin jaren negentig vrijwel had stil gestaan.

Ruimtevaartstad

"China is heel hard bezig om een ruimtevaartindustrie uit de grond te stampen. Ze hebben er de mensen en het geld voor, er gaat nog veel van China komen", vertelt Eric Bertels, een van de ingenieurs van de Delftse satellietbouwers ISIS Space.

Bertels: "Ik was in China en kreeg een rondleiding door een ruimtevaart stad, ik kan het niet anders noemen. Een nieuw Research and Development centrum, van 40 hectare. Daar staan flatgebouwen tot en met, allemaal testhuizen. Het is gigantisch."

Quote

Het is ook een beetje politieke prestige

Eric Bertels

China wil geschiedenis schrijven, volgens Eric: "Het is voor hun heel belangrijk dat zij allerlei nieuwe dingen blijven doen. Vandaar dat ze nu ook naar de achterkant van de maan gaan; dat heeft nog nooit iemand gedaan. Het is ook een beetje politieke prestige. In de jaren '60 hebben we de space race gehad tussen Rusland en Amerika. Dat gevoel begint weer een beetje boven te drijven.

Nu zie je dus eigenlijk dat jongere landen, een China, een India - grote landen met veel inwoners – mee willen doen op het wereldtoneel en ook iets in de ruimtevaart willen gaan doen."

China's ruimtevaartindustrie draait op volle toeren

Wie zich laat gelden in de ruimte, doet mee op de geopolitieke apenrots. Waar de werkwijze van de gevestigde organisaties, zoals NASA en ESA, over de jaren steeds bureaucratischer en stroperiger is geworden, hebben de jongere ruimtevaartlanden nog een frisse prestatiedrang.

Heino Falcke: "Het Chinese ruimtevaartprogramma is anders. Ik denk dat China ons over een paar jaar op alle fronten heeft ingehaald, met hun manier van werken."

De Man en de Maan

Nieuwe afleveringen van De Man en de Maan zijn te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie