Wetenschap & Techniek

Veelbelovend medicijn tegen taaislijmziekte ontdekt

foto: Bykstfoto: Bykst
  1. Nieuwschevron right
  2. Veelbelovend medicijn tegen taaislijmziekte ontdekt

[NTR] Ongeveer 1500 Nederlanders lijden aan de ziekte cystic fibrosis, beter bekend als taaislijmziekte. Het is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Mensen met deze ziekte leven vaak niet langer dan veertig jaar. Amerikaanse en Europeaanse onderzoekers presenteerden gisteren in Nature Medicine een veelbelovend nieuw medicijn. Het verlicht symptomen én pakt de aard van het probleem aan. Wetenschapsjournalist Nienke Beintema vertelde erover bij De Ochtend (Radio 1).

Test clip Walter R1-1

Zoals de naam al doet vermoeden hebben mensen met taaislijmziekte afwijkend slijm. Deze patiënten produceren slijm dat erg stroperig is. Slijm is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen, zoals stof en bacteriën uit de longen. Doordat de afvoer met taaislijm moeizamer gaat, treden er complicaties op in organen waarbij slijmproductie belangrijk is, zoals de longen en het maag-darmkanaal. Daardoor leidt taaislijmziekte tot luchtweginfecties met blijvende beschadigingen en hebben patiënten vaak spijsverteringsproblemen.

Multifunctioneel medicijn

De onderzoekers ontdekten een nieuw medicijn dat de voortgang van taaislijmziekte zou kunnen remmen. De veelbelovende stof heet Thymosin α1 (Tα1). Dit is een kunstmatige versie van een lichaamseigen stof dat een rol speelt bij het afweersysteem.

‘Op dit moment zijn er meerdere behandelingen voor taaislijmziekte en is er altijd een combinatie van behandelingsmethode nodig’, aldus Allan L. Goldstein, hoofdauteur van het onderzoek. Daarnaast verlicht de huidige behandeling alleen de symptomen. Tα1 is een op zichzelf staande therapie, want het werkt ontstekingsremmend én vermindert de genetische mankementen.

Wil je het hele artikel lezen? Kijk op de website van De Kennis van Nu.

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie