Wetenschap & Techniek
EO

Kweekvlees van Nederlandse bodem komt steeds dichterbij: 'Er zijn geen ethische bezwaren'

foto: Rita E - Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kweekvlees van Nederlandse bodem komt steeds dichterbij: 'Er zijn geen ethische bezwaren'

De Italiaanse regering wil een verbod invoeren op vlees uit een laboratorium, maar in Nederland worden juist stappen gemaakt om het op de markt te krijgen. Producent Meatable heeft een investering van 30 miljoen euro binnengehaald en verwacht hiermee de wereldwijde markt te gaan veroveren. "In 2030 ligt het in de Nederlandse schappen", voorspelt oprichter Daan Luining in Geld of je Leven (EO).

Eten we straks kweekvlees? (22 augustus 2023) - Geld of je leven

Samen met zijn collega’s is Luining speciaal naar Singapore afgereisd om zijn eigen gekweekte worstjes te proeven. In Nederland is het proeven van kweekvlees namelijk nog verboden. Hoe het smaakt? "Als je iemand een klassiek stukje en een gekweekt stukje worst voorlegt, dan ga het verschil niet merken."

Om het kweekvlees te maken gebruikt Meatable cellen van dieren. "We pakken de cellen van schapen, koeien en kippen. Die cellen stoppen we in een beschermde omgeving en voorzien we van voeding zodat ze zich kunnen vermenigvuldigen. Zodra we genoeg cellen hebben, zetten we het om in spier en vet." De voormalig student biologische wetenschappen ziet alleen maar voordelen: "Hierdoor hoef je geen dieren te slachten."

Ethische bezwaren

Toch zijn er ook veel tegenstanders van kweekvlees. De Italiaanse regering noemt het zelfs schadelijk voor de gezondheid en vreest dat de verkoop van kweekvlees negatieve gevolgen voor de landbouwindustrie zal hebben.

Volgens Luining is kweekvlees echter honderd procent veilig. "Ik denk dat de Italiaanse minister nog nooit kweekvlees heeft geproefd. Ik zou haar graag uitnodigen om hiervoor naar Nederland te komen." Toch begrijpt hij dat sommige mensen het spannend vinden: "Het is bijzonder dat je een biefstuk kunt eten terwijl de koe waarvan het gemaakt is naast je in de wei staat."

Kweekvlees in de schappen

De investering, die mede werd gedaan door overheidsfonds Invest-NL, zorgt er volgens Luining voor dat kweekvlees straks ook voor de consument beschikbaar wordt. Eerst wil de vleeskweker de worstjes van Meatable op de markt brengen in Singapore: "We zien dat aanvragen in Europa lang duren, dus we gaan eerst in Singapore feedback verzamelen van de consument."

Luining durft nog niet met zekerheid te zeggen wanneer de worstjes in de Nederlandse supermarkten liggen: "Ik zet alles op alles om het voor elkaar te krijgen. Met behulp van onze investeerders kunnen we voortgang maken en ervoor zorgen dat het zo snel mogelijk op mensen hun bord ligt. Wie weet al in 2030."

Kweekvlees van eigen bodem komt steeds dichterbij

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie