Wetenschap & Techniek

Wens voor 2018: biologische verjonging van de mens

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wens voor 2018: biologische verjonging van de mens

Hoe meer we te weten komen over de mechanismen achter veroudering, hoe meer we dromen van een middel om die aftakeling ongedaan te maken. Gezond en gelukkig honderddertig jaar oud worden wordt mogelijk, gelooft Andrea Maier, verouderingswetenschapper en hoogleraar aan de VU Amsterdam en de Universiteit van Melbourne.

Wat was in de verouderingswetenschap het opvallendste nieuws van 2017?
Dat, mailt ze, moet het nieuws over senescente cellen zijn. Dat zijn cellen die verouderd zijn, maar niet sterven, bijgenaamd ‘zombiecellen’. Maier: “die kunnen verwijderd worden uit muizen, en dat levert biologisch jongere muizen op.”

Die opzienbarende bevinding werd in maart 2017 wereldkundig gemaakt . Muizen die een maand lang een anti-verouderingsmiddel kregen toegediend dat die zombiecellen uit de weg ruimt, renden weer vaker in hun molentje en werden alerter; hun nieren werkten ook beter en hun vacht werd voller en glanzender.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat zou 2018 tot een topjaar maken voor de verouderingswetenschap?
Maier: “Ik zou dansen in mijn kamer als we de eerste resultaten van positieve interventies hebben die de biologische leeftijd van mensen verlagen, en daarmee veroudering vertragen of terugdraaien."

Voordat het stofje uit de muizenstudie, FOXO4-DRI geheten, ook op mensen kan worden getest, moet nog veel meer onderzoek gedaan worden. Sommigen hebben geen zin om daar op te wachten: zij proberen het alvast uit op zichzelf.

Het is hoog tijd om te gaan nadenken over de mogelijke gevolgen van zo’n middel voor mensen, vindt Maier. “Ik zou meer discussie willen zien over de consequenties voor de zorg als we veroudering als een behandelbaar iets - als ziekte - gaan zien,” mailt ze.

Pendelen
Maier pendelt tussen Melbourne in Australië en de VU in Amsterdam. Heeft dat haar beeld van de wereld, en van de twee landen in het bijzonder, veranderd? “De wereld is heel klein”, mailt Maier, maar “deze twee landen, die op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn wezenlijk verschillend.” Australië, vindt ze, heeft een “gebrek aan ‘ouderdom’, aan cultuur en geschiedenis” - en Europa is ze om die kenmerken gaan herwaarderen

In Nieuws en Co is Andrea Maier de tweede gast in de miniserie over wetenschappers in het buitenland.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie