Wetenschap & Techniek
NTR

Dansen is zwaarder dan je denkt

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dansen is zwaarder dan je denkt

Bijna iedere danser krijgt tijdens zijn carrière met blessures te maken. Onderzoekers verzamelen grote hoeveelheden data over de fysieke en mentale gezondheid van dansers, om het risico op blessures te verkleinen.

Hoe data steeds belangrijker wordt voor sporters

Ieder jaar riskeert meer dan 60 procent van de dansers in opleiding een blessure. Door voor iedere danser persoonlijke zwaktepunten in kaart te brengen, kunnen blessures voorkomen worden. Als een danser bijvoorbeeld een zwakke linkerknie heeft, krijgt hij tips voor oefeningen om zijn knie sterker te maken.

Dansers zijn kunstenaars én topsporters

"Dansen is echt topsport, de hartslagen van dansers worden tijdens een voorstelling net zo hoog als de hartslagen van voetballers tijdens een wedstrijd", vertelt bewegingswetenschapper Janine Stubbe in het nachtprogramma Focus. Het besef van hoe inspannend dansen fysiek en mentaal is, neemt toe door het verzamelen en analyseren van hartslagen, stressniveaus, gevoelens, spiersterkte en de soepelheid van gewrichten.

Nergens anders is er zo’n grote database met gegevens over dansers als die Stubbe bij de Rotterdamse Hogeschool voor de kunsten, Codarts verzamelt. Waar dansen voorheen uitsluitend werd gezien als kunst, beseffen mensen volgens Stubbe steeds beter dat het óók topsport is. Op basis van dat inzicht wordt de opbouw van trainingen aangepast en worden voorstellingen beter ingepland, om zo het risico op blessures te verkleinen.

Scoren met data

Ook in andere sporten, zoals voetbal, kan het analyseren van data veel opleveren. Het kan nét die procent verschil maken die voor de winst zorgt. Vanavond zie je daar meer over in De Kennis van Nu, 21:20 uur op NPO 2. Of lees alvast verder op NPO Focus.

Wie springt het hoogst?

Aan de hand van een app krijgen de studenten inzicht in zowel hun eigen fysieke en mentale gezondheid als die van medestudenten. Zo kunnen ze als ze stress hebben zien of ze de enige zijn, of dat het gewoon een stressvolle periode is en iedereen er last van heeft. Ook kunnen ze bijvoorbeeld zien wie er binnen Codarts het hoogste kan springen. "We hebben een oud-basketballer in ons team, die doet de sprongtest ook wel eens mee. Dat vinden de studenten geweldig", vertelt Stubbe.

De data verzamelt Stubbe aan de hand van een conditietest, push-ups, sprongtesten, vragenlijsten over hoe de dansers zich voelen en een check door een fysiotherapeut. Het succes is zo groot dat de belangstelling groeit. Zo vullen ook de voetballers van Feyenoord, dansers van het Scapino Ballet en de dansers van het Nationale Ballet sinds kort de vragenlijst in. Ook is er vanuit het buitenland vraag naar toegang tot de data.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie