Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Zorgt Mercurius in retrograde voor chaos? 'Nee, astrologie is lieve onzin'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgt Mercurius in retrograde voor chaos? 'Nee, astrologie is lieve onzin'

Is jouw trein vertraagd? Heb je ruzie met een collega? Of loopt alles in het honderd? Dat komt natuurlijk allemaal omdat Mercurius op dit moment in retrograde is. Althans, dat zeggen astrologen. Maar wat is dat eigenlijk, Mercurius in retrograde? Dat vertelt Vincent Icke in De Nieuws BV.

'Mercurius is in retrograde' is een hele oude uitdrukking. "Als je de planeten volgt van nacht tot nacht, dan zie je dat ze regelmatig tussen de sterren opschuiven", vertelt astrofysicus Vincent Icke. "Maar af en toe gebeurt het dat zo'n planeet tot stilstand komt. Dat gebeurt niet in werkelijkheid, maar aan de hemel."

Vervolgens lijkt het net alsof de planeet wat terug beweegt. "Die teruglopende beweging, dat noemen we een retrograde beweging", legt Icke uit. Na verloop van tijd beweegt de planeet dan weer vooruit. Dat we die teruglopende beweging zo waarnemen, komt omdat de aarde niet een vast punt in de ruimte is, zegt Icke.

Mercurius de flitsbezorger

"De aarde draait om de zon, dat weten we al sinds 3300 voor Christus. En als je vanaf een bewegend standpunt naar het heelal kijkt, dan zie je de rest van het heelal ook een beetje bewegen", aldus Icke. Kortom, dat we Mercurius zo waarnemen, "komt door de combinatie van de baanbeweging van Mercurius, en de baanbeweging van de Aarde."

Mercurius is de binnenste planeet van ons zonnestelsel. De planeet is een stuk kleiner dan de aarde en draait binnen 88 dagen om de zon. Aan die snelheid ontleent de planeet daarom ook diens naam. De Romeinse god Mercurius (Grieks: Hermes) was namelijk de boodschapper van de goden, een god met vleugels aan zijn voeten. "Hij was een soort flitsbezorger uit de Oudheid laat ik maar zeggen, en daarom werd de planeet Mercurius genoemd", legt Icke uit.

Mercurius in retrograde in de astrologie

Hoe komt het dan toch dat astrologen bepaalde waarde hechten aan dit retrograde fenomeen? "Het is een verhaal en mensen zijn nou eenmaal op zoek naar verhalen. Het is sprookje", zegt Icke. "Het is niet verstandig om daarop beslissingen te baseren, want het is gewoon een kwestie van de relatieve beweging van planeten in ons zonnestelsel. Astrologie is onzin, maar het is vrij lieve onzin over het algemeen."

Icke: "Gewoon kijken naar de hemel, de planeten waarnemen, de sterren, de Melkweg: ons heelal is buitengewoon prachtig en ik vind het leuk als mensen daarnaar kijken, inclusief naar die retrograde beweging. Maar je moet er geen conclusies aan verbinden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie