FewFoods-dieet vermindert wel degelijk ADHD-symptomen
- Nieuws
- FewFoods-dieet vermindert wel degelijk ADHD-symptomen
[AVROTROS] Werkt het nou wel, of werkt het nou niet: je kind anders te eten geven om de symptomen van ADHD te verminderen?
In 2011 leek Lidy Pelsser van het ADHD Research Centre voor een doorbraak te hebben gezorgd door aan te tonen dat het weglaten van bepaalde voeding van grote invloed kan zijn. Het zogenaamde FewFoods-dieet. Drie recente onderzoeken naar ADHD in combinatie met voeding wezen echter weer het tegendeel uit. Reden voor Pelsser om samen met kinderarts Rob Pereira en de Wageningen Universiteit die conclusies onder de loep te nemen. En wat blijkt: FewFoods, een kortdurend dieet dat bestaat uit een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen, werkt wel degelijk.
Het lijkt er een beetje op dat de slager zijn eigen vlees keurt omdat Pelsser al jaren voorvechtster is van onderzoek naar de relatie tussen voeding en ADHD. Samen met andere wetenschappers van onder andere Wageningen Universiteit concludeert zij nu dus dat het door haar ontwikkelde FewFoods-dieet wel werkt terwijl dat door andere onderzoekers juist als niet-werkzaam wordt aangemerkt. In het wetenschappelijke artikel dat in PLOS ONE is verschenen maakt de groep echter aannemelijk dat bij de door hen getoetste onderzoeken op zijn minst twijfelachtige conclusies zijn getrokken die niet logischerwijs uit het onderzoek volgen. Zo zou visolie (ook wel ‘omega 3’ genoemd) goed werken en de symptomen van ADHD verminderen maar bij herlezing van dat betreffende onderzoek valt op dat de positieve resultaten verwaarloosbaar klein zijn. In tegenstelling dus tot de resultaten van het FewFoods-dieet.
Stand van zaken
De discussie over hoe ADHD te behandelen is hoe dan ook bij lange na niet voorbij en dat komt mede doordat er meerdere factoren voor de symptomen kunnen zorgen. Het toverwoord in de zorg voor kinderen met ADHD is dus ‘maatwerk’ en dat betekent vaak dat er een tamelijk lang traject moet worden doorlopen voordat een doeltreffende behandeling is gevonden. Medicijnen zijn makkelijker lijkt het, want ingrijpen in leefpatroon en voeding is aanzienlijk ingrijpender en vraagt zeer gemotiveerde ouders én kinderen.
Zo langzamerhand is er een kentering zichtbaar in de manier waarop artsen, psychiaters en wetenschappers naar ADHD kijken. Het uitgangspunt dat ADHD een puur door het brein of de psyche veroorzaakte overgevoeligheid is wordt steeds vaker door onderzoekers uit andere wetenschappelijke disciplines aan de kaak gesteld. En daar valt op zijn minst iets voor te zeggen, want ook bij een aandoening als astma was men er tot diep in de jaren vijftig van overtuigd dat dat een psychiatrische ziekte was. Pas in de jaren zestig toonde wetenschappelijk onderzoek aan dat astma een aandoening was die kon worden veroorzaakt door omgevingsfactoren als, huisstofmijt, uitlaatgassen, pollen en andere factoren.
In Radio EenVandaag vertellen Lidy Pelsser van het ADHD Research Centre en Kinderarts Rob Pereira van Medisch Centrum Kinderplein over hun recente onderzoek aan drie wetenschappelijke onderzoeken over de invloed van voeding op ADHD.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.