Wetenschap & Techniek
NTR

'Dance is een radicaal nieuwe sound'

foto: Technofoto: Techno
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dance is een radicaal nieuwe sound'

Eén van de belangrijkste exportproducten van Nederland: EDM: Electronic Dance Music. Focus duikt samen met DJ Reinier Zonneveld en schrijver Arne van Terphoven in een van deze EDM-stijlen: techno.

Techno DJ Reinier Zonneveld begon ooit klassiek geschoold op de piano, inmiddels is hij één van de grootste techno dj’s van Nederland. Zijn leven ziet er alles behalve alledaags uit. "Ik ben of aan het toeren of ik zit in de studio. Er zijn weken dat ik alleen maar weg ben, bijvoorbeeld met een toer door Zuid-Amerika."

"Als je in Europa draait ben je vrijdag tot maandag weg en de rest van de week probeer ik dan in de studio te zitten om muziek te maken."

Quote

Als de vlam in de pan slaat en iedereen z'n handen in de lucht gooit; dat is met geen pen te beschrijven.

Arne Terphoven

Techno is met zijn hoge aantal beats per minuut erg populair bij de Nederlandse partyganger. Arne van Terphoven is oprichter van dance platform Mary Go Wild en schrijver van meerdere boeken over elektronische muziek.

"Ik ben heel gevoelig voor collectieve energie. Wat ik nog altijd te gek vind, dat duizenden mensen, die allemaal ergens vandaan komen en een eigen verhaal hebben, op dat moment met hetzelfde bezig zijn."

"Er is een groot verschil met organische muziek: daarbij is iedereen toch gefocust op het podium. En in de dancescene is het podium zeker wel een richtpunt, maar er is meer ruimte op met je vrienden of met jezelf bezig te zijn."

Opkomst van Dance

"Dance is een radicaal nieuwe sound. En radicaal nieuwe bewegingen stuiten altijd op verzet, vervolgt Arne. Maar het is bepaald niet gelukt het de kop in te drukken. De hele acceleratie die er is geweest, die komt in Nederland toch door de gabbertijd. We hebben nu het beeld van Armin van Buuren of Martin Garrix in een vol stadion.

Als je het bandje helemaal terugdraait naar de oorsprong, dan kom je uit bij de gabbertijd. Gabber is de grootste jeugdcultuur die ooit in Nederland bestaan heeft. Daar hebben wij geleerd feesten te geven; geluid, decor, crowdcontrol al dat soort dingen. De gabber kreeg een enorme dip eind jaren negentig en toen heeft ID&T er een vrolijker sound aan gegeven en dat is bam, de hele wereld over gegaan."

Focus Wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie