Is deze app de oplossing voor al je slaapproblemen?
- Nieuws
- Is deze app de oplossing voor al je slaapproblemen?
[NTR] Apps om te bewegen zijn er al in overvloed. Maar een mens moet ook voldoende rusten om gezond te blijven. Corine Horsch, promovenda in de mens-techniek interactie, ontwikkelde een app, Sleepcare genaamd, om slapeloosheid tegen te gaan. In Nieuws en Co vertelde ze over haar onderzoek.
Emotioneler zijn, minder goed kunnen werken, gemakkelijker ziektes oplopen en zelfs vatbaarder zijn voor depressies: het is bekend dat structureel slecht slapen negatieve gevolgen kan hebben op de gezondheid. Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van chronische slaapproblemen of insomnie maar zijn er niet genoeg therapeuten om hen allemaal te helpen.
Luister naar een fragment uit Nieuws en Co over Sleepcare:
De app die Horsch van de TU Delft ontwikkelde, dient daarom als een geautomatiseerde slaapcoach, gebaseerd op bestaande therapieën. Aan de hand van de informatie die de gebruiker zelf ingeeft doet de app meerdere dingen: je dag- en slaappatronen bijhouden, ontspanningsoefeningen aanbieden en je slaaphygiëne controleren.
Een goede slaaphygiëne houdt in dat je je bed zo min mogelijk voor andere zaken dan slapen gebruikt, zoals lezen of tv kijken. Dat is volgens Horsch heel belangrijk. De applicatie geeft je daarom ook trainingen om zo efficiënt mogelijk te slapen. Zo zul je, als je langer dan dertig minuten in bed wakker ligt, aangeraden worden om uit je bed te stappen en een rustige activiteit te gaan doen, zoals lezen.
Een coach die overal aanwezig is
De applicatie is ook getest in een onderzoek van 151 personen met slaapproblemen. 74 personen mochten de app zes weken lang gebruiken, terwijl de 77 anderen de app niet kregen. Bij de eerste groep werd over het algemeen een afname van slaapproblemen gerapporteerd. In tegenstelling tot de 77 anderen vielen ze sneller in slaap en werden ze minder vaak wakker. Drie maanden later waren de effecten nog steeds zichtbaar. De 77 andere personen kregen na het onderzoek als beloning ook toegang tot de app, maar hoe het hen daarna verging werd niet meer onderzocht.
Dat deze app de slaapcoach overbodig maakt is niet waarschijnlijk. Maar ze heeft alvast het extra voordeel in principe overal aanwezig te zijn, terwijl een echte therapeut daar natuurlijk niet toe in staat is. Horsch heeft het plan om de applicatie via de huisarts beschikbaar te maken. Nieuwsgierigen moeten nog wel wat geduld hebben, want de subsidie om de app naar de markt te brengen is nog maar net binnen.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)