Wetenschap & Techniek

Naast vleermuizen spelen schubdieren mogelijk een rol bij ontstaan corona

foto: Creative Commonsfoto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Naast vleermuizen spelen schubdieren mogelijk een rol bij ontstaan corona

[EO] Waar ligt de oorsprong van COVID-19? Voor het antwoord op die vraag zat viroloog Marion Koopmans in januari in Wuhan. Die reis gaf aanknopingspunten, maar een definitief antwoord is er nog niet. Een recent onderzoek gepubliceerd in Gene Reports wijst naar schubdieren als mogelijke oorsprong. In Virusfeiten vertelt Koopmans over de schubdieren: "Ze vormen mogelijk een reservoir voor het virus."

#16 - Begon het allemaal bij schubdieren? - Virusfeiten

Schubdieren zijn een zoogdierenfamilie waarvan soorten leven in Afrika en Azië. Ze zien er eigenlijk uit als wandelende dennenappels.

Bij de zoektocht naar de oorsprong van het coronavirus speelt genetisch onderzoek een rol. Door het virus te vergelijken met andere coronavirussen in dieren, kun je zien hoe het virus zich heeft geëvolueerd. Eerder werden vleermuizen onderzocht: dit leverde een virus op dat lijkt op COVID-19, maar nog steeds te veel verschilt om te kunnen zeggen dat het de bron is. "Dus dan moet je verder zoeken", zegt Koopmans.

In schubdieren werd nu twee keer een virus aangetroffen dat op SARS-CoV-2 leek, vergelijkbaar bij wat bij vleermuizen i s gezien. "De eerste keer dacht ik: die hebben misschien wat opgelopen, die zijn zelf slachtoffer van een uitbraak", maar nu er een tweede keer een uitbraak is, in een ander deel van China, zou er meer aan de hand kunnen zijn, vertelt Koopmans. Wat interessant is, is dat de studie in Gene Reports een kruising beschrijft tussen het virus van de schubdieren en die van de vleermuizen, zegt de viroloog, "er gaat iets heen en weer..."

Lekkernij

"Voorafgaand aan een pandemie is er vaak wat gebeurd in de dierenwereld waardoor dat virus wordt opgejaagd", vertelt ze. Bij schubdieren zou dit het geval kunnen zijn: ze worden in delen van Azië namelijk als lekkernij gezien. "Vanuit een steeds groter deel van Azië en Oost-Afrika worden ze naar Zuid-Oost-Azië verscheept. Dat is illegaal, maar het gebeurt op vrij grote schaal", zegt Koopmans. Het zou kunnen dat virussen op deze manier uit een steeds groter gebied naar één gebied komen. "Vragen om problemen", zegt ze.

Toch zijn de schubdiervirussen geen COVID-19, zegt Koopmans: "Er zit nog steeds een groot verschil tussen". Je moet het ook vooral zien als aanknopingspunt.

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie