Wetenschap & Techniek
NOS

Apple gooit Fortnite uit App Store om ruzie over verdienmodel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Apple gooit Fortnite uit App Store om ruzie over verdienmodel

Vanwege een ruzie over het verdienmodel van Apple is de populaire game Fortnite uit de App Store gegooid. Spelmaker Epic is naar de rechter gestapt om dat ongedaan te maken.

"Apple staat het voor geen enkele app toe om buiten de App Store geld te innen. Google staat het niet toe voor games. Het was dus een kwestie van tijd voordat Apple en Google actie zouden ondernemen. Het ging uiteindelijk heel snel. Dit werd gisteren uitgerold en vrijwel meteen werd Fortnite uit beide App Stores verwijderd", zei techredacteur Joost Schellevis in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Betaalopties aangepast

Epic had zonder toestemming van Apple de betaalopties voor Fortnite aangepast. Betalingen zouden voortaan direct verlopen en niet meer gefaciliteerd worden door Apple. Daarmee omzeilde Epic de 15 tot 30 procent commissie die Apple aan appmakers vraagt voor elke transactie.

Fortnite is gratis, maar spelers kunnen betalen voor extra's, zoals een aangepast uiterlijk of speciale wapens. Die omzet moet Epic dus delen met Apple.

'Moloch'

Doordat Fortnite uit de softwarewinkel is gehaald kunnen nieuwe spelers het spel niet meer downloaden. Ook krijgen bestaande spelers geen updates meer. Epic benadrukt dat het spel wel via andere platforms te spelen blijft, zoals Xbox, Nintendo Switch of de pc.

Apple zegt dat Epic expres de voorwaarden van de App Store heeft geschonden en het bedrijf daarom gerechtvaardigd is het spel te verwijderen. Volgens een verklaring zijn de regels bedoeld om het speelveld voor alle ontwikkelaars gelijk te houden.

Epic noemt Apple "een moloch die markten wil beheersen, concurrentie tegenhouden en innovatie smoren". Volgens het gamebedrijf is het groter, machtiger en schadelijker dan eerdere monopolisten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie