Hoe wild zijn wilde dieren nog?
- Nieuws
- Hoe wild zijn wilde dieren nog?
Als het aan de mens ligt, bepalen dieren niet helemaal zelf waar ze gaan en staan. Historicus Raf de Bont gaat deze relatie tussen mensen en dieren onderzoeken. Nieuws en Co sprak met hem op een toepasselijke plek: de dierentuin.
Zijn wilde dieren nog wel wild?
Wij mensen hebben invloed op hoe dieren zich over de wereld bewegen. We zetten ze in dierentuinen, monitoren hun migratiepatronen en herintroduceren bijna uitgestorven diersoorten in de natuur. En dan zijn er ook nog de invasieve soorten, die de mens – expres of per ongeluk – heeft uitgezet in nieuwe leefgebieden.
De Maastrichtse onderzoeker Raf de Bont bekijkt dit soort interacties tussen mens en dier in historisch perspectief. Onlangs kreeg hij een beurs van 1,5 miljoen voor zijn onderzoek.
Korenwolf en przewalskipaard
"De keuzes die dierentuinen maken, creëren eigenlijk het beeld dat we hebben van de natuur ver weg", zegt De Bont. Als voorbeeld noemt hij het przewalskipaard. Dat type paard dankt zijn uiterlijk voor een deel aan hoe de mens aan het begin van de twintigste eeuw vond dat een 'oerpaard' eruit hoorde te zien. Op basis van dat ideaalbeeld is men przewalskipaarden gaan fokken.
Een ander voorbeeld van de invloed van de mens op dieren is de korenwolf. In de negentiende eeuw had die in ons land een slechte reputatie en werd hij actief bestreden. Burgers kregen zelfs premies van de gemeente als ze de beestjes uitroeiden. Dat is tegenwoordig wel anders: nu is er juist een fokprogramma en wordt de korenwolf geherintroduceerd in de natuur.
Wat is eigenlijk het nut van dierentuinen? Lees meer op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap