Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoe herstelt de zeebodem zich als vissers wegblijven?

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe herstelt de zeebodem zich als vissers wegblijven?

Er is een Noordzeeakkoord in de maak waarin waarschijnlijk wordt beslist dat een deel van de Noordzee wordt gesloten voor visserij. Wat heeft dat voor gevolgen voor de zeebodem? Om dat goed uit te kunnen zoeken, doen wetenschappers alvast een nulmeting.

Hoe herstelt de zeebodem zich als vissers wegblijven?

Met een grote kaasschaaf over de bodem van de Noordzee, dat gaan onderzoekers de van het Nederlands instituut voor onderzoek der zee de komende week doen. Ze gaan zo'n 80 kilometer ten noorden van Texel, bij het Friese Front. Daarbij nemen ze steeds hapjes uit de bodem, van zo'n 20 vierkante meter per keer.

Wat verwacht expeditieleider Rob Witbaard te vinden? "Schelpdieren, garnalen, kleine bodemvisjes, kreeftjes, dat soort beesten. Het Friese Front is een heel bijzonder gebied, je vindt er een overgang tussen ondiepe zandbodem naar een veel diepere prutbodem. Die enorme overgang zie je terug in de fauna - het is een ontzettend rijk gebied."

Snel herstel?

Als delen van de Noordzee binnenkort vrij zijn van visserij, dan is het van belang om nu een nulmeting te doen. Zodat je goed kunt nagaan hoe de bodem zich in afwezigheid van visserij herstelt. Wat verwacht Witbaard dan over een paar jaar in het gebied aan te treffen? "Je kijkt dan of er meer dieren zitten, of die groter zijn – wat dus betekent dat ze langer leven - en of je andere soorten krijgt. Soorten die het nu niet volhouden, weggevist zijn, of die weer terugkomen."

Beschadigen de wetenschappers zelf de zeebodem niet met hun onderzoek? "Het gaat om een gebied van 2800 vierkante kilometer, dus onze monsters zijn echt maar speldenprikjes".

Waarom is elke soort van belang binnen een ecosysteem? Je leest het op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie