Welke schade zie je precies in het lichaam van overleden corona-patiënten?
- Nieuws
- Welke schade zie je precies in het lichaam van overleden corona-patiënten?
Pathologisch onderzoek bij overleden patiënten bevestigt dat het coronavirus veel meer dan alleen longontstekingen veroorzaakt. Katrien Grünberg is hoogleraar pathologie bij het Radboudumc en een van de pathologen die deze zogeheten obducties uitvoert.
Video niet beschikbaar
“Je ziet in de eerste plaats dat de longblaasjes heel afwijkend zijn, dat daar schade is ontstaan door het virus.”, vertelt Grünberg. “Dat kennen we ook van de gewone griep. Maar daarnaast zie je nog iets wat we niet zo kennen van de gewone griep, en dat is dat de bloedvaten ook betrokken zijn. We zien bijvoorbeeld dat er stolsels ontstaan in de longslagaderen. Het gevolg daarvan is dat longweefsel niet langer goed in staat is om zuurstof of te nemen en vervoeren.”
Acute afwijkingen
Dat is volgens Grünberg een belangrijke bevinding om te begrijpen waarom mensen met Covid-19 zo ziek kunnen worden. Onduidelijk is op dit moment nog of deze schade ook weer kan herstellen.
"Daarvoor zitten we nog te kort in de coronapendemie. Wat we zien bij deze patiënten is zowel de heel acute afwijkingen, alsook wat tekenen van reparatie. Soms is dat reparatie die tot herstel leidt, en soms leidt het ook tot littekenvorming." Aangezien Grünberg alleen overleden patiënten onderzoekt, kan ze niet zeggen of dat littekenweefsel ook weer kan herstellen.
Wat houdt die schade precies in?
"De binnenkant van de longblaasjes hebben een bekleding, en dat is de plek waar het virus als eerste landt en die kunnen ook geïnfecteerd worden. En die binnenbekleding kan helemaal kapot gaan."
Daardoor wordt het flinterdunne stukje tussen de binnenbekleding en de bloedvaten, heel kwetsbaar. "Daar kan lekkage ontstaan, zodat zich vocht in de longblaasjes ophoopt, en in tweede instantie ook eiwitrijk materiaal dat uit het bloed komt. Dat gaat een beetje indikken. Dat zorgt er allemaal voor dat je vanuit die longblaasjes niet goed zuurstof meer kunt opnemen."
De binnenbekleding van de longblaasjes kan helemaal kapot gaan
Die schade betekent ook dat het virus heel makkelijk over kan gaan naar de binnenkant van de bloedvaten. "En de binnenbekleding van de bloedvaten, daarvan denken we dat het ook heel goed het virus kan opnemen, omdat daar de receptor zit die het virus gebruikt om binnen te komen. En vanaf daar kan het virus zich eigenlijk door het hele lichaam uitbreiden."
Grünberg heeft de eerste tekenen dat er verderop in het lichaam infecties plaatsvinden al gezien: "Het is een heel ernstige ziekte."