Wetenschap & Techniek
NTR

Worden we deze week wereldkampioen robotvoetbal?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden we deze week wereldkampioen robotvoetbal?

Niet alleen de leeuwinnen maken dit jaar kans om wereldkampioen te worden. De komende dagen strijdt nog een ander Nederlands voetbalteam om de wereldtitel: het robotteam van de TU Eindhoven doet mee aan de RoboCup, het wereldkampioenschap robotvoetbal.

Update RoboCup: verslaan onze voetbalrobots China?

Robots die voetballen? Het moet niet veel gekker worden, denk je misschien. Maar de jaarlijkse RoboCup is een van de belangrijkste evenementen ter wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie. In Sydney strijden teams van over de hele wereld deze week om de felbegeerde wereldbeker.

Lieke Motors en Sari van Verenstaal

Team TechUnited van de TU Eindhoven werd vorig jaar nog wereldkampioen. Het team maakt deel uit van de Middle Size League, waarin telkens teams van vijf robots tegenover elkaar staan. De robots communiceren draadloos met elkaar, maar nemen autonoom beslissingen. Dat ziet er zo uit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit jaar zijn de Eindhovense robots toepasselijk vernoemd naar de Oranje Leeuwinnen. Sari van Verenstaal, Lieke Motors en Jackie Groenestroom doen hun best om de Nederlandse eer hoog te houden.

Maar in hoeverre lijkt robotvoetbal nou op echt voetbal? En wat hebben we er eigenlijk aan? Nachtprogramma Focus vroeg het aan oud-teamleader Lotte de Koning:

Robots

In de nacht van donderdag op vrijdag belde het programma opnieuw met Australië voor het laatste nieuws:

Update 2 RoboCup

En ook in de eerste aflevering van de nieuwe podcastserie Lab Leven is aandacht voor robotvoetbal. Dorien Rozing bezoekt het robotlab van de Universiteit van Amsterdam, dat met een ander type robots meedoet aan de Robocup.

Lab leven #1: het Robotlab van de UvA

Nieuwe podcast: Lab Leven

In de nieuwe podcastserie Lab Leven, gemaakt door de Universiteit van Nederland en Focus, laten wetenschappers zien hoe het er écht aan toegaat in hun laboratorium. Je vindt de podcast op de site van de Universiteit van Nederland, in de podcast Focus Wetenschap en 's nachts op de radio in Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie