Wetenschap & Techniek

Doe mee: Groot Nationaal Onderzoek naar pijn

foto: 123rffoto: 123rf
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe mee: Groot Nationaal Onderzoek naar pijn

[NTR] Bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijn. Dit is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt. De financiële gevolgen van pijn zijn jaarlijks groter dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar.

Er is nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Onderzoekers van het Radboudumc gaan uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceren zij het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Monique Steegers van het Radboudumc vertelt over het onderzoek in Nieuws & Co:

Doe mee: Groot Nationaal Onderzoek naar pijn

Per persoon anders

Pijnbeleving verschilt per individu. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders meedoen aan dit Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het eerdere pijnonderzoek is verricht in het ziekenhuis, op mensen die al veel pijn hebben.

Dagelijkse omgeving

Bij dit GNO gaan de onderzoekers een stapje verder en zoeken ze uit hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Ze meten pijn aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer kunnen invullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren en worden ze dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn.

Wil je ook meedoen aan het onderzoek? Hier vind je meer informatie.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie