Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wetenschap 2020: Dit is nu officieel de langste bliksemflits ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschap 2020: Dit is nu officieel de langste bliksemflits ooit

In de laatste dagen van het jaar blikken we terug op een aantal wetenschappelijke hoogtepunten van het jaar. Vandaag: De langste bliksem ooit is 709 kilometer lang, maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) eerder dit jaar bekend. De organisatie houdt een onzekerheid van 8 kilometer aan, dus de bliksem zou zelfs 717 kilometer lang kunnen zijn geweest.

De superbliksem werd op 31 oktober 2018 gemeten boven het zuiden van Brazilië met behulp van nieuwe beeldtechnieken aan boord van satellieten, en is nu officieel erkend. Het nieuwe record betekent een ruime verdubbeling van de vorige langste bliksem. Boven de Amerikaanse staat Oklahoma werd op 20 juni 2007 een bliksem van 321 kilometer gemeten.

Een indrukwekkend, bijna ongeloofwaardig record, maar storm chaser Jolien van Roon benadrukt dat je als toeschouwer altijd maar een deel van de bliksem ziet. "Je ziet vaak alleen maar het uiteinde van zo’n ontlading, vaak is een deel van de bliksem in de wolken. Die hele 709 kilometer krijg je nooit te zien."

De langste en de langste duur

De WMO maakte nog een tweede record bekend, namelijk die van de bliksem met de langste duur. Op 4 maart 2019 ontwikkelde zich boven net noorden van Argentinië een bliksem die het 16,73 seconden uithield.

De organisatie herinnert ons in haar persbericht aan nog een aantal extreme onweers-records. Zo vonden in 1975 in Zimbabwe 21 mensen de dood door een enkele bliksemflits. In 1994 overleden zelfs 469 mensen de dood door een enkele blikseminslag, maar dan indirect: de bliksem raakte een aantal olietanks, waardoor een dorp werd overspoeld door brandende olie.

Jolien van Roon is storm chaser

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 26 juni.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie