Lossen Lowlands-bezoekers het eeuwenoude griep-raadsel op?
- Nieuws
- Lossen Lowlands-bezoekers het eeuwenoude griep-raadsel op?
[NTR] Twee keer bloed afstaan en vier minuten in een koud bad zitten. Niet iedere festivalganger had zijn bezoek op Lowlands misschien zo voorgesteld. Toch stonden mensen in de rij voor de wetenschapsstand van het Radboud-UMC. Allemaal in de hoop om een van de meest vreemde wetenschappelijke raadsels op te lossen: waarom je gemakkelijker griep kunt krijgen tijdens de winter. Nieuws en Co was erbij.
Bibberen voor de wetenschap
Eigenlijk is het toch bizar. Atoomkernen splijten, naar de maan vliegen, dieren en planten genetisch manipuleren. Dat kan de wetenschap allemaal wel. Maar achterhalen waarom we in de winter vaker griep krijgen? Eén waterdichte uitleg bestaat er nog altijd niet.
Er bestaan natuurlijk wel mogelijke verklaringen. Eén daarvan is dat de winterkou ons immuunsysteem zou verzwakken. Eerder onderzoek wees al uit dat ons afweersysteem tijdens de winter minder doortastend op griepvirussen reageert. Maar of dat dan echt door de kou komt is nog onzeker.
Radboud-onderzoekers hadden daarom een standje opgezet in de wetenschapstent van Lowlands. Daarbij vroegen ze aan de bezoekers of ze vier minuten lang in een bad van zestien graden celsius wilden zitten.
Voor en na het baden werden er bloedsampels van de deelnemers genomen. Op die bloedmonsters lieten ze een stukje griepvirus los om te kijken hoe de witte bloedcellen uit de samples op het virus reageren.
Levensstijl kan ook meespelen
Als later uit de resultaten blijkt te kloppen dat de kou ons immuunsysteem verzwakt, dan geeft dit wetenschappers de kans om te achterhalen hoe dit komt en hebben ze misschien iets concreets om het griep-probleem op te lossen.
Maar zelfs als de resultaten positief zijn blijven er nog andere mogelijke verklaringen bestaan voor de verspreiding van virussen. Zo zitten we tijdens de winter vaker en langer met z’n allen binnen en ventileren we minder goed. Zo kan een virus zich gemakkelijker verspreiden.
Er wordt ook gedacht dat sommige virussen lage temperaturen best wel lekker vinden. Niet toevallig bestaat dan ook het idee dat koorts (een verhoogde lichaamstemperatuur) onder meer de functie heeft om ziekmakende virussen en bacteriën in je lichaam verzwakken.
Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co