Kraaien hengelen hun maaltje snel bij elkaar
- Nieuws
- Kraaien hengelen hun maaltje snel bij elkaar
De Nieuw-Caledonische kraai is een slimme vogel: hij maakt zelf gereedschappen om voedsel mee binnen te harken. Nieuw onderzoek toont aan wat die vindingrijkheid hem kan opleveren.
Sappige larven verstoppen zich graag in boomholtes, maar daar heeft de Nieuw-Caledonische kraai iets op gevonden. Van boomtakjes maakt hij een soort haakjes waarmee hij naar voedsel kan hengelen. Zo kan hij ook uit moeilijk bereikbare plekken insecten tevoorschijn peuteren.
In Nieuws en Co vertelde Carel ten Cate, hoogleraar gedragsbiologie aan de Universiteit Leiden, hoe de kraaien zo’n haakje maken.
Zo bekijk je de kraai eens anders
Technologische ontwikkeling
Een pas verschenen Britse studie toont aan dat de kraaiensoort met behulp van zo’n ‘hengelhaakje’ gemiddeld tien keer sneller insecten uit boomholtes kan vangen. Daarmee is het evolutionaire belang van deze technologische ontwikkeling meteen helder, zeggen de onderzoekers. Een kraai die in staat is zo’n haakje te maken, kan veel meer voedsel tot zich nemen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Afgelegen eiland
Voor zover we weten is de Nieuw-Caledonische kraai, naast de mens, het enige dier dat van die haakjes maakt. “In dat opzicht is het echt een vrij uniek dier”, vertelt hoogleraar gedragsbiologie Carel ten Cate.
Dat deze kraaien hun kennis niet overdragen op andere kraaiensoorten, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan leven. Ten Cate: “Ze komen eigenlijk niet met andere kraaien in aanraking − of omgekeerd, andere kraaien kunnen de truc niet bij hen afkijken.”
Puzzels oplossen
Toch is ook onze ‘eigen’ zwarte kraai niet van gisteren. Uit onderzoek weten we dat deze kraaiensoort abstract kan denken, bijvoorbeeld bij het oplossen van puzzels. Die vindingrijkheid van kraaien mogen we best wat meer benadrukken, vindt Ten Cate. In films staan ze regelmatig symbool voor onheil en gevaar, maar eigenlijk zijn het onderling heel sociale dieren, die van alles kunnen leren.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co