Wetenschap & Techniek
MAX

'Extra vitamine D kan dementie helpen voorkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Extra vitamine D kan dementie helpen voorkomen'

Mensen die vitamine D slikken krijgen op latere leeftijd beduidend minder de diagnose dementie. Dat blijkt uit een grote studie onder 13.000 mensen in Canada en Groot-Brittannië, vertelt wetenschapsjournalist Rob van Hattum in Villa VdB.

"Vitamine D heeft een belangrijk effect op het zenuwstelsel en op de botontwikkeling. Het zit onder meer in vette vis, rood vlees, paddenstoelen en zonlicht. Als je buiten loopt in de zon dan veroorzaakt het licht vitamine D in je lichaam. Het is niet de bedoeling dat je gaat liggen zonnebaden om vitamine D binnen te krijgen. Dat krijg je ook gewoon als je buiten loopt en je huid blootstelt aan zonlicht."

Eiwitten

Maar wat zorgt er nou voor dat vitamine D eventueel goed zou zijn voor het voorkomen van dementie? "We weten dat het effect heeft op de hersenen", aldus Van Hattum. "We weten dat het waarschijnlijk eiwitten afbreekt die te maken hebben met dementie. Wat uit deze studie blijkt is dat als je het van tevoren slikt - dus voordat je tekenen van dementie vertoont - wel degelijk effect heeft."

Quote

Het is niet de bedoeling dat je gaat liggen zonnebaden om vitamine D binnen te krijgen

Rob van Hattum, wetenschapsjournalist

Disclaimer

Bij dit soort studies hoort ook altijd een disclaimer, vindt ook Rob van Hattum. "Je moet altijd denken; dit is geconstateerd in een statistische studie. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het zin heeft vitamine D te slikken maar hoeveel dan en door wie? Daarvoor moet je meer onderzoek doen. En: 40 procent minder dementiediagnoses onder de slikkers betekent nog steeds dat 60 procent het wel kreeg."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie