Zijn de Amsterdamse wateren veilig genoeg?
- Nieuws
- Zijn de Amsterdamse wateren veilig genoeg?
[NTR] Kun je zelf kijken of het water in je buurt wel veilig en van goede kwaliteit is? Meer dan vijfhonderd Amsterdammers testen het in opdracht van de Wageningen Universiteit uit. Als het een succes wordt kan de burger zowel de gezondheid van de eigen buurt als de wetenschap een duwtje in de rug geven. Nieuws en Co ging in Amsterdam een kijkje nemen.
Het schone water experiment
Is het water groenbruin? Hoeveel ecoli-bacteriën zitten er in? En vooral: waarvoor is het water goed genoeg? Kun je er bijvoorbeeld uit vissen of in zwemmen? Dankzij de hulp van honderden Amsterdammers hopen de wetenschappers uit Wageningen het allemaal te weten te komen.
De onderzoekers hebben zelfs een handige kaart gemaakt waarop iedere Amsterdammer kan nagaan wat andere stadsgenoten al over het water in hun buurt hebben geschreven.
Zo geeft Martinus (foto) het water in de Prinsengracht 558 een zeven op tien. En in zijn petrischaaltje ontwikkelden er zich twee groen-blauwe stippen. Dat betekent dat de ecoli-bacterie, een poep-bacterie, in het water aanwezig is.
Deze bacterie is meestal niet schadelijk voor de mens, maar volgens de onderzoekers is het wel een goede aanwijzing voor de aanwezigheid van andere gevaarlijke bacteriën. Gelukkig is de gevonden hoeveelheid ecoli-bacteriën bij Martinus in de buurt laag genoeg om dat gedeelte van De Prinsengracht onder de categorie veilig zwemwater te laten vallen.
Water proeven met een rietje
Over het algemeen blijkt uit de eerste resultaten dat Amsterdammers best tevreden zijn over het water. Gemiddeld geven ze het een 7,1. Naast aanwijzingen over de gezondheidseffecten van het water rapporteren ze ook hoe het gesteld is met de natuur en de biodiversiteit. Daarbij wordt er allerlei leven waargenomen (zoals watervogels, vissen en watervlooien), maar blijkbaar ook veel rommel en hondenpoep aan de waterkant.
Al ruim vijfhonderd deelnemers hebben zich aangemeld, maar nieuwe deelnemers kunnen nog meedoen. Als je wilt kun je zelfs via een speciaal rietje van het water proeven. Maar hoewel een filtertje in het rietje de meeste schadelijke stoffen weghaalt, waarschuwen de onderzoekers dat je het water toch beter niet in kunt slikken.
Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co