Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom elke sterrenkundige vandaag naar deze foto kijkt

foto: RADBOUD UNIVERSITY/J. DAVELAAR, BLACKHOLECAM PROJECTfoto: RADBOUD UNIVERSITY/J. DAVELAAR, BLACKHOLECAM PROJECT
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom elke sterrenkundige vandaag naar deze foto kijkt

Elke wetenschapper die er toe doet, zit vandaag bij één van de zes grote wereldwijde persconferenties. Het onderwerp? Een foto van een zwart gat. Voor het eerst is het wetenschappers gelukt om zo'n foto te maken.

Eerste foto van zwart gat: 'Vergelijkbaar met Columbus of maanlanding'

Wetenschappers debatteren al ruim een eeuw over zwarte gaten, maar tot nu toe had nog niemand er een gezien. Ze waren te ver weg, te klein, te zwart. Op de foto, die tegelijkertijd op zes plekken op de wereld werd gepresenteerd, is het zwarte gat te zien als een lege ruimte omringd door lichtstralen die afbuigen door de extreme zwaartekracht ter plekke.

Te zien is het zogeheten supermassieve zwarte gat, middenin het sterrenstelsel Messier 87 (M87). Dat stelsel staat op een afstand van zo'n 55 miljoen lichtjaar van de aarde en is ongeveer 6,5 miljard keer zo zwaar als onze zon.

Fluffy Donut

Hoewel de foto nog vaag is en maar een paar pixels, zijn de makers enthousiast over hun fluffy donut. "Je kunt dit vergelijken met de maanlanding of de ontdekkingsreis van Columbus: voor het eerst zien we een nieuwe wereld, eentje die totaal anders is dan wat we gewend zijn", zegt een van de bedenkers van het project, hoogleraar radiosterrenkunde en astrodeeltjesfysica Heino Falcke van de Radboud Universiteit. "Tot nu toe was dit alles maar fantasie of wiskundige verbeelding. Nu wordt het echt."

Ook natuurkundige Robbert Dijkgraaf is onder de indruk van de foto. Marc-Robin Visscher sprak met hem:

Robbert Dijkgraaf geeft eerste foto zwart gat vijf sterren

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie