Wetenschap & Techniek
NTR

Wat is er zo interessant aan het leven van Taylor Swift?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er zo interessant aan het leven van Taylor Swift?

Waarom vinden we het zo interessant om te zien dat Taylor Swift haar katten aait of wat Kim Kardashian eet als ontbijt? "Beroemdheden zijn projectieschermen van onze verlangens", legt celebrity-onderzoeker Gaston Franssen uit.

Celebrity

Zelfs als ze voor het oog van de camera instorten, zoals Britney Spears in 2007, smullen we ervan. Waarom willen we celebrities zo schaamteloos van dicht bij volgen? Daar zijn verschillende theorieën over. "De optimistische visie op beroemdheid zegt dat de cultuur van celebrity draait om meritocratie – het idee dat echt talent herkend wordt, en dat hard werken beloond wordt. Dat wereldbeeld gaat ervan uit dat iedereen een uniek talent heeft. Dat talent wordt ooit herkend, als je maar hard genoeg werkt. Iedereen kan dus beroemd worden, want iedereen heeft een talent," aldus Franssen, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam.

Maar er is ook een andere verklaring. “We leven in een economie van de aandacht. We betalen niet met geld, maar met aandacht. In die aandachtseconomie zijn celebrities heel interessante mensen, omdat ze in staat zijn om aandacht naar zich toe te trekken. En dat celebrity-kapitaal kunnen ze vervolgens omzetten in geld, macht en invloed. Dat is de meer cynische verklaring".

Praten over een celebrity is praten over jezelf

Beroemdheden zijn daarnaast heel geschikt om al je verlangens op te projecteren, legt Franssen uit. “Alles wat we interessant, belangrijk vinden, maar ook alles wat we verwerpelijk vinden, dat projecteren we op beroemdheden. En het gesprek dat je hebt met collega’s gaat ook niet zozeer over die beroemdheden, maar over fundamentele vragen als: wanneer is iemand authentiek? Wat betekent het om een goede moeder te zijn? Wat mag wel en niet in een relatie? Die vragen bespreek je met elkaar door het over een beroemdheid te hebben.”

Gewoon blijven

Die authenticiteit is overigens heel belangrijk bij een beroemdheid, benadrukt Franssen. "Sterren zijn vaak tegelijkertijd heel bijzonder en heel gewoon. Die twee kanten kun je eigenlijk bij elke celebrity aanwijzen. Ze hebben die gewoonheid nodig, dat geeft ze iets oprechts en authentieks, zodat het publiek zich met ze kan identificeren. Als beroemdheden heel succesvol worden, gaan ze dat gewone vaak benadrukken. Om te laten zien: wat ik doe, is nog steeds echt.”

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie