Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Einde 2G en 3G nadert: wat betekent dit voor jou?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Einde 2G en 3G nadert: wat betekent dit voor jou?

Vandaag trekt T-mobile de stekker uit 2G en KPN stopt eind dit jaar met 3G. De oude generaties mobiele technologie zijn ingehaald door de nieuwste generaties mobiele telefonie: 4G en 5G. "2G en 3G zijn voor mobiele begrippen hoogbejaard", zegt Arnoud Wokke, redacteur bij Tweakers in Blok&Toine.

Het begon in de jaren tachtig met 1G, het eerste netwerk voor mobiele telefonie. De eerste draadloze mobiele telefoons zagen er toen nog uit als bakstenen en je kon er alleen maar mee bellen.

Wokke: "1G, 2G, 3G, 4G en 5G zijn meerdere generaties mobiele netwerken. Met elke generatie wordt mobiel internet sneller en efficiënter."

2G en 3G zijn verouderd

De mobiele netwerken 2G en 3G zijn hele oude technieken. 2G komt uit 1991 en 3G komt uit 2001. "De nadelen zijn makkelijk te zien. Vooral 2G is echt heel traag. Als je een foto via WhatsApp wilt binnenhalen, ben je minuten aan het wachten. Dat is tegenwoordig echt niet meer nodig."

Hele oude telefoons van ongeveer twintig jaar geleden werken bijvoorbeeld alleen nog op 2G. Ook slimme meters, treinen en trams werken via 2G. Wokke: "Dat staat los van onze providers, maar het werkt op dezelfde manier. Hele kleine pakketjes met data kunnen prima werken via 2G."

Tijd voor vervanging

Een aantal providers bieden 2G nog aan tot 2025, maar zijn bijvoorbeeld wel al gestopt met 3G. Uiteindelijk is het de bedoeling dat 2G en 3G er compleet uitgaan. In dat geval moet een hoop apparatuur worden vervangen.

Als consument merk je volgens Wokke waarschijnlijk weinig van het verdwijnen van 2G en 3G. "Nu heb je nog weleens dat je telefoon van 4G terugschakelt naar 3G of 2G. Die terugschakeling is er dan straks niet meer."

Ben je heel erg gehecht aan je telefoon met 2G of 3G? Dan kun je op dit moment nog overstappen naar een provider die dat aanbiedt. Wel heb je tegenwoordig al voor een paar tientjes een nieuwe telefoon die 4G ondersteunt. "Uiteindelijk zul je toch over moeten, maar dat geldt voor alle technologie", zegt Wokke.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie