Zeg maar dag tegen privacy in de buitenlucht
- Nieuws
- Zeg maar dag tegen privacy in de buitenlucht
Een nieuwe drone brengt grote stukken aarde in beeld. Elke seconde, in ongekend detail.
Dus jij waant je onbespied in een knus duinpannetje of tussen de lege weilanden? Geniet er nog maar even van. Als de SkEye het luchtruim kiest zou het wel eens snel afgelopen kunnen zijn met die privacy. Dan hangt er namelijk een drone in de lucht met een miljard pixel camera, die in groot detail tot 80 vierkante kilometer aardoppervlak in kaart kan brengen. Zo klein, en zo hoog in de lucht, dat ie voor het blote oog volstrekt onzichtbaar is.
Natuurlijk, wat satellieten kunnen is ook al niet misselijk, maar de SkEye doet daar nog een flink schepje bovenop. De beelden, foto’s of video, kiest u maar, worden niet alleen in real time doorgezonden, ze kunnen vervolgens ook nog eens door verschillende gebruikers tegelijkertijd tot in het kleinste detail worden geanalyseerd.
Reizen in de tijd
Beetje abstract nog? Op NPO Radio1 deden we vorig jaar al uit de doeken wat de mogelijkheden zijn van het systeem, dat al een aantal jaren is getest door het leger. Men name bij een gewapende overval, op een willekeurig tijdstip. De beelden van het alziende oog in de lucht maken het niet alleen mogelijk om te kijken waar de overvallers heen zijn gegaan, maar ook waar ze vandaan kwamen. Als je de SkEye namelijk elke seconden een foto laat maken, kun je vanaf elke willekeurige gebeurtenis terug – en vooruit – in de tijd reizen, alsof je door een film zappt. Probeer dan je safehouse nog maar eens geheim te houden.
En nee, dat is geen theorie. In de VS zijn al overvallers tegen de lamp gelopen met behulp van dit alziende oog.
Het is ondertussen nog lang niet duidelijk wanneer je zo’n oog in de lucht juridisch gezien wel en niet mag gebruiken, laat staan als bewijsmateriaal gebruiken. Het leger heeft verregaande bevoegdheden, maar hoe zit het met de politie, of bedrijven? Daar is het laatste woord nog niet over gesproken, maar de technologie is er al: De SkEye wordt volgende week gepresenteerd op de Paris Airshow.
Toch maar aanlaten dat bovenstukje, op een verlaten strand?
Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend