Villa VdB
MAX

'Maak ambtswoning Halsema nieuwe plek voor slavernijmuseum'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak ambtswoning Halsema nieuwe plek voor slavernijmuseum'

Breng het nieuw op te zetten Slavernijmuseum onder in de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Halsema. Die oproep doet Wim Pijbes, kunsthistoricus en oud-directeur van het Rijksmuseum. In Villa VdB legt hij uit waarom juist die plek daar zo geschikt voor is.

Hoort het slavernijmuseum in een Amsterdamse ambtswoning?

"Het Rijk heeft 27 miljoen euro beschikbaar gesteld en dat is een aardig begin, maar tegelijkertijd ligt er een ambitieus plan. Zo moet het nieuwe museum in een iconisch gebouw op een prominente plaats", stelt Pijbes, die met een ingezonden brief in de Volkskrant staat. En alles wordt duurder, ook in de bouw, dus vraagt hij zich af of alles wel een beetje binnen budget blijft: "Dat budget is nog volstrekt onbekend. Maar als je nu voor 200 miljoen euro beschikbaar stelt om te bouwen, dan is dat voor nu een keurig bedrag voor een groot nationaal museum. Maar of dat in 2030 nog een actueel bedrag is, dat valt de bezien. Hou rekening met een budget waarin hele onverwachte dingen gaan gebeuren."

Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft volgens Pijbes een wensenlijstje opgehaald en daarop staat onder meer dat het museum op een iconische plek moet worden gezet, het liefst historisch niet beladen, aan het water en in de buurt van wat groen. Maar al die plekken in de hoofdstad zijn juíst historisch beladen, weet ook de oud-directeur van het Rijksmuseum. Daarom moet er anders gedacht worden, stelt hij: "Ik zou juist een plek nemen waar de geschiedenis gevoeld en beleefd kan worden. Dan heb je juist een plus. Ik denk dat het juist beter is dat het op een historische locatie is. De slavernij heeft in Nederland veel geld in het laatje gebracht en dat is letterlijk neergedaald in de Amsterdamse grachtengordel."

Herengracht

En dan vindt Pijbes de ambtswoning van Halsema aan de Herengracht de aangewezen plek. "De burgemeesterswoning die sinds het begin van de 20e eeuw als zodanig wordt gebruikt is ooit gebouwd door een slavenhandelaar. Daar zie je letterlijk de rijkdom die verdiend is over de ruggen van mensen. Dat heeft zich gekristalliseerd in een luxe woning, zoals zovelen op de Herengracht. Die hebben rechtstreeks te maken met het slavernijverleden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie