Villa VdB
MAX

We ervaren enorme tijdsdruk. Hoe ga je daarmee om?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. We ervaren enorme tijdsdruk. Hoe ga je daarmee om?

Volgens Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn lijkt het alsof we steeds meer moeten doen in steeds minder tijd. Alsof we onze to-dolijstjes nooit kunnen afwerken. Ze schreef er het boek Tijd tekort | Tijd genoeg over. Bij Villa VdB vertelde Sitskoorn over haar ontdekkingen en ze gaf praktische tips.

"We hebben ons hele leven ingericht op externe tijd, kloktijd. Maar wij leven niet alleen in de tijd, de tijd leeft ook in ons" vertelt Sitskoorn. Ze ziet ook dat dat problemen oplevert. "Het brengt ons veel dat we in de objectieve tijd leven, zoals productiviteit. Maar er hangen ook zeker nadelen aan vast. Zoals die tijdsdruk die we telkens ervaren."

Gebeurtenistijd

Sitskoorn vertelt dat er ook gebeurtenistijd is. "De tijd duurt zo lang als die duurt." Vooral voor bij bijvoorbeeld herstel is het belangrijk om je over te geven aan die gebeurtenistijd. Je kunt wel vinden dat je maar 3 dagen mag rouwen na het verlies van iemand, maar zo werkt het niet. Het is goed om dan gewoon de tijd te nemen die het kost.

Quote

"Als je een hele mooie zonsondergang ziet, mag je best de tijd nemen om daarvan te genieten."

Margriet Sitskoorn

Hoe dan wel?

Sitskoorn heeft ook verschillende tips om minder tijdsdruk te ervaren. Je tijd is namelijk meer waard dan alleen geld. Zo is het volgens haar belangrijk om inzicht te krijgen in hoe je tijd beleeft. Naast dat je een ochtend- of avondmens kunt zijn, heeft het ook te maken met je dromen en toekomstbeeld.

Daarnaast is het volgens Sitskoorn ook belangrijk om weer verwondering toe te laten en je minder te laten beïnvloeden door prikkels. "Als jij een hele mooie zonsondergang ziet, mag je best de tijd nemen om daarvan te genieten. Dat maakt je ook tijdsrijker en neemt stress weg." Tot slot geeft ze nog als tip om tijd te besteden aan anderen. "Sociale contacten geven ook een gevoel van rijkdom. Probeer dus ook te kijken of je tijd kunt maken voor je naasten in plaats van het afzeggen van een afspraak met iemand die je dierbaar is."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie