Verkiezingen

Asscher: nazi-uitspraak Turkije moet van tafel

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: nazi-uitspraak Turkije moet van tafel

[NOS] Vice-premier Lodewijk Asscher vindt dat de uitspraak van de Turkse president Erdogan dat Nederland een nazi-overblijfsel en fascistisch is van tafel moet. Dat zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat hij zich geen illusies maakte over excuses van Turkije. "Die gaan ze echt niet geven." Premier Rutte noemde de opmerking van Erdogan onacceptabel.

Op de vraag wat de kabinetslijn is, zei Asscher dat er excuses moeten komen voor de nazi-opmerking en dat het buitengewoon vervelend is als die er niet komen. Hij noemde het walgelijk dat "wij met onze geschiedenis voor nazi's worden uitgemaakt".

Lijsttrekker en vice-premier

Asscher was vandaag als lijsttrekker van de PvdA te gast bij de NOS. Hij zei dat hij het afgelopen weekend steeds moest switchen tussen zijn rol in de campagne en in het kabinet.

Vooral bij het Debat van het Zuiden, afgelopen zaterdag, was het volgens hem een bizar rollenspel. Hij stond tegenover VVD-lijsttrekker Rutte te debatteren. "Maar vooraf en na afloop moesten we schouder aan schouder als vice-premier en premier optreden."

Science fiction

Daarnaast sprak Asscher over files en overvolle treinen. De vice-premier wil niet op één paard wedden. Zo wil hij investeren in het openbaar vervoer in, maar vooral ook buiten de randstad. Waar nog veel plekken moeilijk bereikbaar zijn. En wil de lijsttrekker het gebruik van de auto beprijzen en het bezit goedkoper maken. "3 cent per kilometer beprijzing, maar die wordt weer teruggegeven in de motorrijtuigbelasting." In tegenstelling tot andere partijen, blijft de PvdA ook investeren in wegen. "Vooral met de blik op de toekomst. Elektrisch rijden en zelfsturende auto's lijken nu nog science fiction, maar over 10 jaar is dat gewoon!"

Luister het hele gesprek met Lodewijk Asscher terug:

Ster advertentie
Ster advertentie