Bewoner Sint-Maarten: 'Wie kan helpen, helpt u alstublieft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bewoner Sint-Maarten: 'Wie kan helpen, helpt u alstublieft'

[NOS] Nu steeds meer straten in Sint-Maarten puinvrij zijn, wordt pas duidelijk hoe ongelijk de schade van orkaan Irma is verdeeld. De meeste betonnen constructies staan nog overeind. Vooral casino's en winkels, vaak goedkoop gebouwd met gipsplaten, en houten huizen hebben het moeten ontgelden.

Verslaggever Mattijs van de Wiel is maandagmiddag aangekomen op het eiland. "Je ziet van tevoren beelden op televisie en in kranten dus je bent gewaarschuwd. Maar pas als je de ramp met eigen ogen ziet, besef je de omvang ervan", vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

'We zeggen steeds tegen elkaar: het is alsof er oorlog is geweest.'

Hulp

Van de Wiel trok een paar uur na zijn aankomst het eiland over met bewoner en oncoloog Henk Wassenaar. "Dit is dramatisch voor de bevolking. Veel mensen zijn al tamelijk arm", aldus Wassenaar. De twee bezoeken wijken waar bewoners hun tuintjes vrij maken van golfplaten, takken en puin. "Wie kan helpen, helpt u alstublieft", zegt één van hen.

Basisbenodigdheden zijn schaars of op. "Stromend water is er niet, stroom is er mondjesmaat en telefoonverbindingen worden stukje bij beetje hersteld," legt Van de Wiel uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij verwacht dat vooral het groeiende tekort aan brandstof de komende dagen problemen gaat opleveren. "Brandstof is er wel, maar er kan niet getankt worden doordat er geen stroom is. Tankstations zijn dus dicht. Wat nog kan rijden, rijdt."

Door brandstoftekort staan auto's stil op de weg

Ster advertentie
Ster advertentie