Napels: 'De vrouw moet terug achter het aanrecht'

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Napels: 'De vrouw moet terug achter het aanrecht'

Olijfolie, vis en veel groente. Door dit mediterraanse dieet was Napels en de regio er omheen de gezondste plek van Europa. Onderzoekers uit de hele wereld kwamen naar de stad en omgeving om te kijken waarom de Napolitanen niet stierven aan hartaanvallen en andere welvaartsziekten.

Nu, nog geen 50 jaar later, gaat het veel minder goed in de regio Napels, de kinderen daar zijn het dikst van heel Europa. Verslaggever Anne van der Veen ging op pad met de 80-jarige Delia, die onlangs een gezond restaurant is begonnen.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Anne van der Veen vanuit Napels.

Delia, 80 jaar en net een restaurant begonnen

“Iedereen vraagt zich tegenwoordig af waarom de Italiaanse kinderen zo dik zijn. Nou, mijn antwoord is simpel: Er wordt niet goed voor ze gezorgd. Ik vind dat de vrouw terug naar het aanrecht moet en daar gezonde maaltijden voor haar gezin moet bereiden. Natuurlijk zijn de tijden veranderd, dat weet ik ook wel. Vroeger werkte mijn man hard, maar thuis hoefde hij niets te doen. In deze tijd kan een man ook achter het aanrecht staan, als er maar iemand staat. Want een maaltijd moet met veel zorg gemaakt worden, vind ik."

Quote

Delia

Ik ben tachtig, maar als je zo gezond leeft als ik, word je wel honderd. Dus ik heb nog alle tijd

"Ik kom uit Pioppi, een beroemd dorp in de regio van Napels. We zijn beroemd omdat de mensen hier zo gezond oud worden, er zijn boeken vol over geschreven. We leefden vroeger gezond, omdat we geen geld hadden. We moesten alles zelf doen. Ik heb van mijn moeder geleerd om groente te kweken, brood te bakken, ik kan alles zelf."

"Mensen vragen aan mij: Waarom begin je nog een restaurant? Je bent al tachtig! Ik wil mensen laten zien hoe gezond Italiaans en mediterraans eten kan zijn. En ja, ik ben dan wel tachtig, maar als je zo gezond leeft als ik, dan word je wel honderd. Dus ik heb nog alle tijd.”

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en luister of kijk hier de reportage.

Ster advertentie
Ster advertentie