Waarom kan het geluidsniveau bij concerten niet zomaar omlaag?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kan het geluidsniveau bij concerten niet zomaar omlaag?

Het maximale toegestane geluidsniveau van 103 decibel bij concerten is eigenlijk te hoog. Die norm gaat uit van gehoorbescherming bij bezoekers, maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van. Kan het geluidsniveau dan niet simpelweg omlaag? "Als het geluid zachter is, dan beleef je het concert niet zoals de bedoeling is", zegt KNO-arts Dennis Kox in Spraakmakers.

Kox is niet van mening dat het geluid zachter moet. Bij een lager volume maak je geen of minder endorfine aan, een gelukshormoon. Die aanmaak gebeurt pas bij een bepaald aantal decibellen, waardoor je de trillingen van de muziek voelt. "Als je dat niet doet, heb je het idee dat je op een receptie staat. Dan hoor je alleen mensen om je heen kletsen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oordoppen met muziekfilter

Die beleving is wel goed mét oordoppen, waarbij je de muziek voelt en op een veilig volume hoort. Saskia Kloet van Veiligheid NL raadt aan speciale oordoppen te dragen met een muziekfilter waardoor zo'n 15 decibel van het volume afgaat.

Uit onderzoeken blijkt dat iets meer dan de helft van de personen ouder dan 16 jaar al oordoppen draagt, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen ook nog gele schuimdoppen dragen. "Daarbij wordt het gehoor zeker beschermd, maar wordt de muziek heel erg vervormd waardoor mensen ze ook weer uitdoen tijdens een concert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie