Waarom een niet-medisch laboratorium op dit moment geen coronatest mag doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een niet-medisch laboratorium op dit moment geen coronatest mag doen

De officiële medische laboratoria zitten aan hun tax, ze kunnen de vele aanvragen voor coronatesten niet aan. Niet-medische labs willen helpen, maar worden keer op keer gepasseerd omdat ze verschillen van medische labs. Hoogleraar microbiologie Christina Vandenbroucke legt bij EenVandaag uit wat het verschil is tussen de laboratoria.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is in gesprek met niet-medische laboratoria om zo de capaciteit van coronatests tóch uit te kunnen breiden. Tot nu toe stonden zij langs de zijlijn.

Samenwerking tussen laboratoria

Strengere voorwaarden, betere kwaliteit

Er is wel degelijk verschil tussen medische en niet-medische labs, vertelt emeritus hoogleraar microbiologie Christina Vandenbroucke. "Medische labs moeten aan bepaalde Europese voorwaarden voldoen. Hierdoor ligt de prioriteit bij het hebben van de hoogste kwaliteit."

Maar dat is niet het enige. "Medische labs hebben de juiste kennis voor interpretatie", vertelt ze. Bij niet-medische labs ligt dat anders. "Die hoeven in principe niet te voldoen aan Europese criteria en hebben vaak niet de certificaten om gevallen te interpreteren."

Apparatuur

Ook zit er een verschil in de apparatuur die wordt gebruikt in de verschillende laboratoria. De apparatuur van niet-medische labs hoeven niet aan ISO-voorwaarden te voldoen. "De 'ISO 9001' is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie." Dat ligt anders bij de niet-medische labs. "Die kunnen als het ware houtje-touwtje apparatuur hebben waarmee ze werken," stelt Vandenbroucke.

Als de niet-medische labs ook coronatests onder hun hoede nemen, hoeft dit volgens de hoogleraar niet per se tot problemen te zorgen. "Deze problemen zijn goed te overbruggen, door bijvoorbeeld controles uit te voeren. Ook zou de eindverantwoordelijkheid bij de medische labs moeten liggen", zegt de hoogleraar.

Belangenverstrengeling

Als het tot een samenwerking komt vindt de hoogleraar het van belang dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. "Er moet dan wel goed naar de belangen van de laboratoria worden gekeken", stelt Vandenbroucke. "Een niet-medisch lab is commercieel ingesteld. Als puntje bij paaltje komt willen zij zoveel mogelijk tests uitvoeren." Een medisch lab zal het ook zeggen als een test niet nodig is. "De situatie waar we nu inzitten vraagt om flexibiliteit van beide kanten."

Branchevereniging van niet-medische labs Fenelab heeft ook aangekaart bij te willen springen om coronatests te laten uitvoeren. Woordvoerder Bernd Kroon geeft aan dat "de analyses en methodes tussen medische labs en niet-medische labs meer overeenkomsten tonen dan verschillen." Maar of dat voldoende is, is nog maar de vraag.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie