Deze man las bijna álle corona-studies

foto: Dirk Gillissenfoto: Dirk Gillissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze man las bijna álle corona-studies

De afgelopen maanden zijn er tienduizenden wetenschappelijke artikelen uitgekomen over het coronavirus. Internist-infectioloog Joost Wiersinga van het Amsterdam UMC las een groot deel en vatte ze samen in een nieuw artikel in het Journal of the American Medical Association (JAMA), dat erg goed werd gelezen. We hebben veel geleerd in een paar maanden, stelt hij in Dit is de Dag: "Onze behandeling is écht anders geworden."

Video niet beschikbaar

Wiersinga zag in de literatuur drie doorbraken in de behandeling van het coronavirus, al vindt hij doorbraken een groot woord. "Alle kleine beetjes helpen", aldus de arts.

Middeltjes

Wiersinga: "De eerste is het gebruik van steroïdenremmer dexomethason. Soms krijg je bij Covid dat je eigen immuunsysteem zo op hol kan staan dat je daar ziek van wordt, dan geef je dit als ontstekingsremmer."

Ook een doorbraakje is het gebruik van Remdesivir, een antiviraal middel. "Ook geen wondermiddel, maar het zorgt er wel voor dat je sneller ontslagen kunt worden uit het ziekenhuis", aldus Wiersinga.

Ten derde worden bloedverdunners voorgeschreven. "Dat deden we aan het begin nog niet, maar nu weten we dat je grotere kans maakt op bijvoorbeeld bloedpropjes en longembolieën."

Vaccin

Dit zijn medicijnen, maar een vaccin is er nog niet. Maar ook op dat gebied is er voortgang, vertelt Wiersinga. "Er zijn nu 120 vaccinkandidaten, daarvan wordt er al een dozijn getest bij mensen. Na zes maanden! En de eerst resultaten lijken goed te zijn. Ik ben er voorzichtig optimistisch over."

Binnen enkele maanden is er vast een update nodig, denkt Wiersinga, want de artikelen blijven maar komen. "Het is ongelofelijk hoeveel er gepubliceerd wordt. Zo'n 300 tot 400 per dag", vertelt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie