Moeten we een mondkapje dragen naar de supermarkt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we een mondkapje dragen naar de supermarkt?

In steeds meer landen in Europa kom je sinds deze week de supermarkt niet meer in zonder mondkapje. Zo zijn in Oostenrijk, Tsjechië en op sommige plekken in Duitsland mondkapjes verplicht. In Nederland gaat dat vooralsnog niet gebeuren, zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdag.

Video niet beschikbaar

Alle kleine beetjes helpen

Toch kiest hoogleraar cognitieve neurowetenschap Victor Lamme ervoor om een mondkapje te dragen als hij naar buiten gaat. Volgens hem doen we er goed aan om naast het handen wassen, de anderhalve meter afstand houden en het niezen in de elleboog, ook een mondkapje te dragen.

Zo vertelt Lamme in Dit is de Dag: "Het staat redelijk vast in de wetenschappelijke literatuur dat het de verspreiding vanuit degene die besmet is heel erg kan remmen. De effecten van alle maatregelen bij elkaar opgeteld, reduceert de kans dat er een besmetting plaatsvindt. Alle kleine beetjes helpen.”

Keerzijden

Huisarts Roy Beijaert denkt daar anders over. "We weten dat mondkapjes werken om de professionals in het ziekenhuis te beschermen, maar we weten niet zeker of het werkt als we het met z’n allen in Nederland gaan doen."

Volgens Beijaert zitten er allerlei keerzijden aan het dragen van mondkapjes: "Waar laat je zo’n mondkapje na het dragen? Doen mensen het kapje wel goed op? Voelen mensen zich niet onterecht veilig? Daarnaast vind ik dat we rekening moeten houden met de schaarste van mondkapjes. Andere mensen hebben ze nu ook hard nodig.”

Psychologische voordelen

Volgens hoogleraar Lamme heeft het dragen van mondkapjes ook psychologische voordelen. "Mensen zitten met angsten en onzekerheden. Dan zoek je controle over je lot. Een mondkapje draagt bij aan die controle. Bovendien, als we bij elkaar zien dat we die mondkapjes dragen, geeft het ons voortdurend een cue om afstand te houden."

Mondkapjes dragen in de supermarkt?

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie