Kinderartsen: hoe dan ook, scholen móéten open

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderartsen: hoe dan ook, scholen móéten open

Hoe het coronavirus zich ook ontwikkelt, scholen moeten zo snel mogelijk open en moeten ook open blijven. Dat zegt Károly Illy, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Veel kinderen hebben last van een sociaal isolement en dat zou nog erger worden als ze langer thuis zouden blijven", zegt hij in Dit is de Dag. Hij ziet bij kinderen neerslachtigheid en zelfs depressies.

Video niet beschikbaar

In maart adviseerde het OMT dat de scholen niet dicht moesten, maar gebeurde dit wel na maatschappelijke druk. Illy hoopt dat dit niet nog een keer gebeurt. "Het is van het allergrootste belang dat kinderen weer gewoon naar school kunnen", vindt hij. "We kunnen het ons niet permitteren dat kinderen nog langer thuisblijven. Ze mogen niet de dupe zijn van dit virus."

De dichte scholen zijn een serieuze aanslag op het welzijn van kinderen. Volgens Illy neemt het aantal kinderen in de psychiatrie of in de geestelijke gezondheidszorg toe. "Dat is direct terug te voeren op het dicht zijn van de scholen", zegt hij. "Ze hebben een gebrek aan sociale contacten", stelt hij.

Veilig

De scholen kunnen ook veilig open, zegt Illy. De overheid kan daar nog een paar regels invoeren, denkt hij. Een één-meter-regel, bijvoorbeeld. "Alle deskundigen zijn het erover eens dat de eerste meter het belangrijkst is. En dit zorgt voor bewustwording", zegt hij.

Ook een buddy-systeem zou kunnen. Illy: "Je kunt organiseren dat je een koppel maakt van twee leerlingen die wél direct naast elkaar kunnen zitten. Dan kun je wel gewoon lesgeven."

Kinderarts Karoly Illy hoopt datde scholen weer opengaan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie