NPO Radio 1 bij de les: 'Er moet een deltaplan komen voor het Nederlands onderwijs'
- Nieuws
- NPO Radio 1 bij de les: 'Er moet een deltaplan komen voor het Nederlands onderwijs'
[KRO-NCRV] Vandaag begint het academische jaar en start op NPO Radio 1 tevens de onderwijs-themaweek bij de les. Vandaag was Ben Feringa, hoogleraar aan de rijksuniversiteit Groningen en Nobelprijswinnaar voor de scheikunde, te gast in het NPO Radio 1-programma De Ochtend. Feringa sprak over de huidige staat van het onderwijs en vindt dat er veel kan en moet veranderen.
Net als voorzitter van de VSNU Karl Dittrich, afgelopen vrijdag te gast in De Ochtend, pleit Feringa sterk voor een extra investering in onderwijs. Maar waar Dittrich zich vooral op universiteiten concentreert, vind Feringa dat er al bij basisscholen begonnen moet worden.
“Ik gun leerkrachten best meer loon”, zegt Feringa in De Ochtend. “Ik denk dat we goed moeten nadenken over wat wij over hebben voor de leerkrachten die onze kinderen opleiden. Die leerlingen gaan bepalen hoe onze maatschappij er over twintig jaar uit zal gaan zien. Het is belangrijk dat de leraren goed toegerust zijn om onze leerlingen op het goede pad te brengen. Ik denk dat je op de lagere school veel meer zou moeten beginnen met kinderen te confronteren met de basis van natuur en techniek.”
Fantaseren en spelen
Maar behalve geld moet er volgens Feringa ook ruimte geïnvesteerd worden. Hij vindt dat er te veel tijd verspild wordt aan bureaucratie en dat het nieuwsgierige, speelse element van onderzoeken niet genoeg aandacht krijgt. “Geef studenten en docenten meer ruimte om te fantaseren en om te spelen, in de goede betekenis van het woord, om die verbeeldingskracht uit te buiten”, aldus Feringa. “Ik denk dat met name daar nieuwe ideeën vandaan komen. De nadruk ligt nu heel erg op het leveren. Dat is erg toegenomen de afgelopen decennia.”
Probeer het eens met minder geld en kijk eens waar Nederland dan uitkomt
“Ik benadruk altijd”, vervolgt Feringa, “dat de universiteit ook een speeltuin van de wetenschap en van het denken moet zijn. Het durven kijken voorbij de grens waar we nu mee bezig zijn, en dat vergt gewoon tijd en ruimte.”
Deltaplan
Dus, volgens Feringa moet er meer tijd komen om te ontdekken, meer ruimte komen om te onderzoeken en te spelen en meer geld komen om het allemaal te financieren. Dat is niet niks, en de problemen met het onderwijsstelsel zijn dus niet in één dag opgelost. Feringa vindt daarom dat er een deltaplan moet komen. “Kennelijk heb je dit soort termen nodig om duidelijk te maken dat de nood aan de man is”, zegt de hoogleraar en chemicus in De Ochtend.
“Je ziet dat er veel te weinig geld is voor fundamenteel onderzoek, die toch de basis gaat leggen voor onze industriële vernieuwing. Soms hoor je politici zeggen dat het duur is, ik zou zeggen: probeer het eens met minder en kijk eens waar Nederland dan uitkomt. Dan zie je pas wat echt duur is. Dit is een investering voor onze toekomst, en er is geen betere investering dan in de jeugd.”