Komen patiënten met overgewicht nog op de intensive care bij corona?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komen patiënten met overgewicht nog op de intensive care bij corona?

Van de meer dan duizend mensen die op dit moment op de intensive care liggen met corona hebben verreweg de meesten overgewicht.

Volgens Lottie Mae Jones, voormalig plus-size model en coach, maakt deze informatie mensen met een maatje meer bang, zegt ze in Dit is de Dag. "Zij zijn bezorgd en denken: deze vrouw is dik, eigen schuld dikke bult, die wordt minder goed geholpen."

Corona treft mensen met overgewicht, wat nu?

Jones vindt dat het nieuws hierover riekt naar de "dikke mensen in het hoekje zetten." Ze vraagt zich af waarom juist dit naar buiten wordt gebracht. "Want hoe zit het dan met de verstokte rokers, en de drugs- en alcoholgebruikers?"

Buikvet

Wat we volgens internist en hoogleraar Liesbeth van Rossum wel realistisch met elkaar moeten bespreken is obesitas. "Wat veel mensen niet weten is dat het immuunsysteem erdoor verstoord raakt. Er is een verhoogde kans op ernstige infecties. En met name bij buikvet, dat maakt bepaalde hormonen en ontstekingsstofjes aan. Je ziet bij griep dat zij vaker een longontsteking krijgen, of bloedvergiftiging bij infecties. En dat zie je nu ook bij corona."

Noodzaak

Lopen mensen met overgewicht een grotere kans om bij een tekort aan bedden op de intensive care geen behandeling te krijgen? Van Rossum zegt dat dat bij morbide obesitas wel degelijk het geval kan zijn. "We weten van mensen die veel te zwaar zijn, zij moeilijk aan de beademing liggen, en als ze die krijgen er niet meer van los komen. Je moet dan dus bepalen, puur uit noodzaak: wie kunnen we nog beademen en wie heeft nog een reële kans om er levend vandaan te komen?”

Volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell komen er in de coronacrises twee epidemieën samen: die van een besmettelijke virusziekte en die van welvaartsziekten. Hij wil dat de overheid die laatste na afloop van de eerste stevig aanpakt.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie