De politieke blunder van de 'briljante kameraad' Kim Jong-Un

foto: STR / KCNA VIA KNS / AFPfoto: STR / KCNA VIA KNS / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De politieke blunder van de 'briljante kameraad' Kim Jong-Un

In de nieuwe winterserie #BureauBlunderland worden de grootste politieke flaters van het jaar op een rij gezet. In aflevering #1 vertelt Noord-Koreaspecialist Casper van der Veen over een mislukte rakettest van de briljante kameraad Kim Jong-Un. "Met behulp van photoshop is een blunder gepresenteerd als een groot succes."

Bureau Blunderland #1: Noord-Korea

Het was een veelbewogen jaar voor Noord-Korea. Het land voerde een enorme hoeveelheid raketproeven uit. Dat zorgde voor de nodige spanningen bij buurlanden en de rest van de wereld. En toch ging het een keer mis.

In maart lanceerde Noord-Korea een raket die in de lucht ontplofte. "Als je goed naar de beelden kijkt, dan zie je dat er bepaalde dingen niet kloppen. De beelden daarvan zijn met photoshop aangepast."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waar voorheen lacherig werd gedaan over Kim en zijn krachtvertoon, is de stemming omgeslagen, merkt Van der Veen. "Noord-Korea is doorgegaan met het uitbreiden van de eigen nucleaire capaciteit. Inmiddels is de situatie zo veranderd dat de internationale gemeenschap er geen raad mee weet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uiteindelijk kan dat mogelijk leiden tot nucleaire chantage van de Noord-Koreanen, vreest Van der Veen. "De EU en de VS willen dat Noord-Korea niet verdergaat met het ontwikkelen van kernwapens." Maar daar geeft Kim geen gehoor aan, legt Van der Veen uit. "Die enorme hoeveelheid aan raketproeven heeft een reden. Het is een technische aangelegenheid en tegelijkertijd een politieke boodschap aan de rest van de wereld."

Bureau Blunderland

Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb

Ster advertentie
Ster advertentie