Viroloog Ab Osterhaus: totale lockdown blijft beste oplossing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Ab Osterhaus: totale lockdown blijft beste oplossing

Alleen een absolute lockdown haalt ons uit de huidige situatie: "Alles dicht voor 4 tot 6 weken. Gevolgd door een veel agressiever, asymptomatisch testbeleid en bron- en contactonderzoek." Doe je dat niet, dan "blijf je doormodderen tot in de zomer." Dat stelt viroloog Ab Osterhaus bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

De viroloog kan het gevoel dat we achter de feiten aanlopen niet onderdrukken. "Dat komt door de maatregelen, maar ook de acceptatie daarvan." Hij doelt op de keuze van het kabinet om 'met het virus te leren leven' en het gegeven dat we al een tijdje rond het reproductiegetal R1 schommelen. "Zolang we rond die R1 schommelen, en zeker als het er iets boven komt, zijn we op de verkeerde weg uiteraard."

Lastig sturen op de R

Tegelijkertijd wordt het sturen op die R, welke onder de 1 moet liggen om het coronavirus in te dammen, meer en meer in twijfel getrokken. Ook viroloog Ab Osterhaus zegt er "ambivalent" tegenaan te kijken. Hij beaamt dat "niemand helemaal precies weet hoe we ervoor staan."

Hij wijdt dat onder andere aan het gebrek aan gegevens. "Er wordt veel wild getest. Dat is moeilijk in de hand te houden." Hij doelt op de sneltests waarvan de betrouwbaarheid lager ligt dan bij de PCR-versies die de GGD afneemt. "Als het zo zou zijn dat alle sneltests die negatief zijn, echt negatief zijn… Dan zou dat geweldig zijn! Maar dat weten we niet…" Ook blijft hij aandringen op asymptomatisch testen en een uitgebreid bron- en contactonderzoek. "We weten dat 40 tot 50 procent van de besmettingen al rondgaan voordat iemand symptomen heeft", aldus Osterhaus.

Extra week schoolvakantie draagt bij maar niet genoeg

Gisteren opperde het Outbreak Management Team in een tussenadvies om de kerstvakantie van scholen met één week te verlengen. "Een extra weekje schoolvakantie draagt bij. Hoeveel weet je niet precies, maar het helpt." Osterhaus heeft dan ook geen twijfels over de vraag of het virus zich onder kinderen verspreidt. "Met name op scholen, bij kinderen die ouder zijn dan 10 of 12 jaar, kan het virus wel degelijk rondgaan. Die data kennen we uit Korea, al sinds het begin van de corona-uitbraak." Maar, vult hij eraan toe: "alle discussies die ik hoor over nieuwe maatregelen zijn een beetje van dit en een beetje van dat. Het netto effect is dat we rond die 1 blijven schommelen. Hoeveel dat dan ook mogen zijn, maar zo krijgen we het virus er niet onder."

Viroloog Ab Osterhaus: totale lockdown beste oplossing

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie