Vechten tegen het ouder worden in de Rotterdamse sportschool

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vechten tegen het ouder worden in de Rotterdamse sportschool

In een Rotterdamse sportschool houdt een groep senioren de moed in de strijd tegen het ouder worden. Maar daarnaast vechten ze ook tegen eenzaamheid en verlies. Regisseur Anneloek Sollart volgde de ouderen in de documentaire ‘Blijven Gaan’. Ze ziet de sportschool als een buurthuis, vertelt ze in Langs de Lijn en Omstreken.

In de documentaire, die donderdagavond te zien is, is te zien dat de ouderen allemaal hun eigen redenen hebben om te komen sporten. Voor Gerard Meuldijk (70) was twee jaar geleden hoofdzakelijk de reden dat hij wilde afvallen: "Ik was ruim 120 kilo, zat veel in mijn stamkroegje en deed eigenlijk niks meer. Ik dacht: ik wil nog 30 jaar. Ik ben een jaar lang elke dag gaan sporten, want ik vind het leven zo leuk"

Tot zijn verrassing bleek hij de jongste oudere te zijn in de sportschool. “Er waren mannen en vrouwen van negentig die om de dag aan het sporten waren. Ook ontdekte ik dat ze goede verhalen hadden. Daarom benaderde ik regisseur Anneloek Sollart."

Universele thema’s

Anneloek Sollart ontdekte op de Rotterdamse sportschool dat het er lang niet alleen ging fit blijven. "Er komen allerlei universele thema’s aan bod. Namelijk eenzaamheid en het verval van je lichaam, maar ook het verlies van dierbaren. Alle dingen waar iedereen uiteindelijk mee te maken krijgt als hij of zij oud wordt."

Zo komt het verhaal van Ria aan bod, die haar man verloor. In de documentaire is te zien dat ze vooral voor de gezelligheid komt en het zwaar heeft. "Het klinkt allemaal dramatisch, maar dat is het niet. Want juist in de sportschool zoeken die mensen steun bij elkaar en dan wordt het toch een hele vrolijke boel met die Rotterdamse humor."

Toch achteruit gaan

Door te blijven sporten, blijven de ouderen langer fit. Toch ontkomt niemand aan slijtage van zijn lichaam. Dat merkt ook de 91-jarige Leen. "Eigenlijk is hij nog superfit", zegt Sollart. "Hij springt nog touwtje en loopt elke dag zeven trappen op en af in zijn flat voor de krant. Doe het hem maar eens na. Maar zelf zegt hij: toen ik tachtig was kon ik veel meer, en kon ik nog met losse handen van de trap af. Hij vindt het moeilijk en wil niet krakkemikkig worden."

Werkt het niet ontzettend demotiverend, regelmatig sporten en toch achteruit gaan? Sollart: "Het idee is: je gaat harder achteruit als je niet sport. In hoeverre je accepteert dat het toch minder wordt, heeft ook met karakter te maken."

Praatpaal

Ook is te zien dat trainer Remy een belangrijke rol speelt. Naast trainer is hij een soort praatpaal, ziet Sollart. "Als er persoonlijk iets is, wordt dat allemaal verteld aan Remy. Als hij op een gegeven moment een nieuwe carriérestap maakt, zie je oudere mensen gewoon in tranen zijn."

Dat het zoveel met mensen doet, zegt volgens haar wel iets over de functie van de sportschool in de stad. "Het is een buurthuis, eigenlijk."

De documentaire ‘Blijven Gaan’ wordt donderdag om 22:15 uur uitgezonden op NPO2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie