Sport
KRO-NCRV

Doping in de sportschool: 'Zorgen om steeds meer recreatieve gebruikers'

foto: Charles Gaudreafoto: Charles Gaudrea
  1. Nieuwschevron right
  2. Doping in de sportschool: 'Zorgen om steeds meer recreatieve gebruikers'

Wie aan doping denkt, denkt al snel aan de topsporters, maar de groep recreatieve gebruikers is veel groter. "Het risico zit niet bij de topsport, maar bij een grote groep recreatieve gebruikers waar totaal geen toezicht en controle op is", zegt hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Topsporters zijn omringt door professionals en kennen de gevaren van doping. Ook is het gebruik van doping in de topsport strafbaar en is er veel controle. Daarom gebruiken er in Nederland naar verwachting nog maar enkele honderden topatleten doping, maar bij de recreatieve sporters zijn dat er tussen de honderd- en tweehonderdduizend.

Fitness

Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Marjan Olfers van de Vrije Universiteit. Dat ze deed in opdracht voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor het eerst werd er gekeken naar dopinggebruik onder sporters zonder atletisch ambities. "Steeds meer amateurs in de fitness-industrie gebruiken doping voor bijvoorbeeld cosmetisch gebruik. Dat is een enorm zorgelijke ontwikkeling."

De middelen die gebruikt worden - zoals anabolen steroïden - zijn illegaal en gebruik ervan is niet zonder gevaar. "Dit is geen kauwgom. Je spuit het in je lijf. Van anabolen kun je agressief worden en puistjes op je lijf krijgen. Ook kan het leiden tot hartklachten en impotentie."

Het hoort erbij

Wat Olfers opvalt is dat gebruik genormaliseerd raakt in bepaalde groepen. "Het hoort er gewoon bij tegenwoordig. Je bent lekker aan het trainen, je ziet mensen lopen met veel meer spieren en zo steken mensen elkaar aan. Je ziet ook snel lekker effect, je gaat zo van 70 naar 100 kilo. Als iedereen het doet, wordt het heel normaal."

Misdaad

Olfers is verrast over de cruciale rol die Nederland speelt in de handel en productie van het spul. Ze bracht de keten in kaart. Van sporter naar (dark)web en producent. "We maken het spul in Nederland en dat heeft ook een ondermijnend karakter." De politie denkt dat er een paar grote dopinglaboratoria zijn, maar misschien wel honderden huiskamers waarin het spul zelf gemaakt wordt.

De producten, die veelal via het internet verkocht worden zijn vaak onbetrouwbaar. Er kunnen andere stoffen in zitten en door vermenging of versnijding kun je er ook een infectie door oplopen.

Aanpakken

"Er is een maatschappelijk probleem blootgelegd", zegt Olfers. Ik hoop dat er nu naar de samenwerking tussen instanties gekeken wordt. Dat moet effectiever als we dit willen aanpakken." Ze hoopt dat het hoger op de agenda komt en dat we niet meer alleen de pijlen richten op dopingpreventie in de topsport. "De hele handel erachter is heel lucratief en die wordt niet aangepakt. Zorg dan ook dat je het land niet overspoelt met deze middelen."

Marjan Olfers over doping in de sportschool

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie