LAKS wil middelbare scholen na Pinksteren weer volledig open: 'Elke gemiste schooldag één te veel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LAKS wil middelbare scholen na Pinksteren weer volledig open: 'Elke gemiste schooldag één te veel'

Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) pleit voor de volledige heropeningen van de middelbare scholen vanaf Pinksteren. Voorzitter van LAKS Nienke Luijckx stelt in Blok&Toine dat de bijeffecten van de corona maatregelen zo groot zijn dat de scholen niet langer digitaal kunnen blijven.

"We zijn in een stadium terechtgekomen dat we het niet meer kunnen veroorloven om de scholieren nog langer zo les te geven" zegt Luijckx. "Wekelijks is er weer een onderzoek waaruit blijkt dat eenzaamheid, depressiviteit en slapeloosheid toenemen. Dit laat zien dat de nood hoog is." Samen met grotere vaccinatiegraad komende zomer maakt dat Luijckx vindt dat het kabinet na de Pinksteren de scholen weer volledig moet openen.

Af van anderhalve meter

“Om de scholen weer te openen, moet de 1,5 meter regel voor leerlingen verdwijnen", zegt Luijckx. Dat wil niet zeggen dat de afstand tussen de leraar en de leerling af mag nemen. Volgens Luijckx liggen de protocollen van deze manier van onderwijs nog klaar van voor de scholensluiting. Het hoeft dus niet veel denkwerk en tijd te kosten om dit in te voeren. “We gaan dan terug naar de situatie van voor november.”

Doordat we nu in de lente zitten, kan er ook een stuk makkelijker geventileerd worden door de ramen open te zetten. Eind vorig jaar was het daar veel te koud voor, maar in deze tijd van het jaar levert dat geen problemen meer op. Ook de onzichtbare besmettingen zijn volgens Luijckx geen probleem meer. “De minister heeft toegezegd dat de leerlingen zich wekelijks twee keer preventief kunnen laten testen.”

Nog maar vijf weken

Het schooljaar telt na Pinksteren nog een week of vijf tot aan de zomervakantie. Heeft het dan nog wel zin om voor zo’n korte periode de scholen weer volledig open te gooien. Luijckx heeft zichzelf deze vraag ook gesteld en komt met een helder antwoord. "Elke dag die een leerling naar school kan, echt noodzakelijk is. Ook al is het maar vijf weken. Elke gemiste schooldag is er een te veel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie